Vitamina B17 a devenit populară în anii '70 ca tratament alternativ pentru cancer și continuă să promovată astfel, în ciuda lipsei dovezilor științifice în acest sens.[3] Continuă să citești pentru a afla ce este de fapt vitamina B17 și ce proprietăți, beneficii și utilizări are.

Ce este vitamina B17

În ciuda denumirii, vitamina B17 nu face parte din complexul de vitamine B. De fapt, nici măcar nu este considerată o vitamină. Este denumirea folosită pentru laetril, un compus sintetizat din amigdalină, o substanță prezentă în anumite plante, nuci și semințe.[3]

Printre cele mai cunoscute surse naturale de amigdalină se numără sâmburii și semințele de caise și migdalele crude. Ea se mai găsește însă, de exemplu, în sâmburii și semințele de piersici, papaya și mere, în trifoi, morcovi, sorg, țelină, nuci sau semințe de in.[1]

Pentru ce este folosită vitamina B17

Cel mai adesea, se vorbește despre vitamina B17 ca potențial tratament alternativ pentru cancer. Motivul este acela că, atunci când este procesată de organism, se transformă în cianură, un tip de otravă despre care se crede că ar ucide celulele canceroase. Există chiar și unele studii ce sugerează că ea ar putea activitate anticancer. La ora actuală, nu există însă suficiente dovezi științifice care să susțină eficacitatea sau siguranța utilizării acesteia.[1]

O altă teorie este aceea că dezvoltarea cancerului poate fi favorizată de deficitul de vitamina B17 și că consumul ei ar putea ajuta la prevenirea și tratarea cancerului. Nu există însă dovezi care să susțină că organismul are într-adevăr nevoie de vitamina B17.[1]

Cercetările privind alte potențiale beneficii ale vitaminei B17 sunt limitate, dar există unele studii ce sugerează că ea ar putea contribui la reducerea tensiunii arteriale, la ameliorarea durerii și la întărirea imunității. Unele persoane susțin că ar mai ajuta și la îmbunătățirea nivelului de energie, la detoxificarea organismului și chiar la prelungirea duratei de viață. Sunt necesare însă mai multe date pentru a confirma aceste potențiale beneficii ale sale.[2][3]

Ce efecte adverse poate avea vitamina B17

S-a descoperit că produsele care conțin vitamina B17 pot avea efecte adverse similare cu cele ale otrăvirii cu cianură[1]:
• colorarea în albastru a pielii;
• confuzie;
• amețeală;
• leziuni ale nervilor;
• dureri de cap;
• leziuni hepatice;
• tensiune arterială scăzută;
• pleoape căzute;
• greață;
• vărsături;
• febră;
• comă;
• moarte.

Citeste si:
3 beneficii pe care bananele le pot avea pentru corpul nostru
3 beneficii pe care bananele...

Aceste efecte adverse pot fi mai grave dacă, pe lângă vitamina B17, o persoană mai consumă și migdale crude sau sâmburi zdrobiți de fructe, ia doze mari de vitamina C sau mănâncă alte fructe și legume ce conțin amigdalină.[2] Atenție! Astfel de fructe, legume, nuci sau semințe nu conțin amigdalină în cantități mari și sunt sigure de consumat, cu condiția să nu iei în același timp și vitamina B17.

Vitamina B17, cunoscută și sub denumirea de amigdalină sau laetril, este o substanță prezentă în anumite alimente, inclusiv în sâmburii de caise, migdalele amare și alte fructe și legume. Despre ea se spune că ar ajuta la reducerea tensiunii arteriale, la ameliorarea durerilor și la întărirea sistemului imunitar. Este însă cel mai bine cunoscută ca potențial tratament alternativ pentru cancer, cu toate că nu există dovezi științifice care să confirme acest lucru. Cercetările efectuate până în prezent au evidențiat în schimb efectele adverse pe care le poate avea această substanță, în special în asociere cu vitamina C sau alimente ce conțin amigdalină. Discută deci cu un specialist înainte de a lua vitamina B17 și asigură-te că înțelegi care sunt riscurile utilizării sale.[1][3] Nu uita că întreruperea tratamentului pentru cancer sau înlocuirea acestuia cu tratamente alternative, ale cărei efecte sau siguranță nu au fost dovedite, poate avea efecte devastatoare asupra sănătății tale.

Bibliografie:

1. „Can Vitamin B17 Beat Cancer Naturally?”, Verywell Health, 2022, www.verywellhealth.com/laetrile-amygdalin-89572. Accessed 21 June 2023.
2. Geng, Caitlin. „What to Know about Vitamin B17”, Medical News Today, 29 July 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/b17-vitamin. Accessed 21 June 2023.
3. „Laetrile (Amygdalin or Vitamin B17)”, Cancer Research UK, 21 Nov. 2022, www.cancerresearchuk.org/about-cancer/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/laetrile. Accessed 21 June 2023.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Iunie 2023 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.