Varicela este o boală specifică vârstei copilăriei, dar care poate afecta și adulții. În general, ea nu este considerată a fi o boală gravă. Acest lucru nu înseamnă însă că nu poate duce la apariția unor complicații severe, ce, în unele cazuri, pot pune viața în pericol. Mai multe despre cum se transmite varicela și complicațiile pe care le poate provoca ea vei descoperi în rândurile de mai jos.

Cum se răspândește varicela

Varicela este o boală extrem de contagioasă și care se poate răspândi foarte ușor, mai ales că perioada de contagiune începe cu una sau două zile înainte de apariția erupției cutanate caracteristice, care, pentru multe persoane, reprezintă primul semn că febra, pierderea apetitului, durerile de cap, secrețiile nazale și celelalte simptome deja apărute nu sunt cauzate de o simplă răceală.

Dacă vei întreba cum se transmite varicela, ți se va spune că virusul varicelo-zosterian, cauza acestei boli, se poate răspândi prin salivă, tuse, strănut sau contact direct cu secrețiile de la nivelul veziculelor care se rup. În cazuri rare, se poate întâmpla ca transmiterea să se facă și prin obiecte proaspăt contaminate cu secreții ale mucoaselor sau leziunilor tegumentare. Contactul direct rămâne însă principalul mod de transmitere a virusul, unul foarte eficient.

O persoană infectată cu varicelă rămâne contagioasă până când toate veziculele se usucă și formează cruste. Perioada de incubație a bolii este, în general, între 10 și 21 de zile după expunere.[2]

Ce complicații pot apărea din cauza varicelei

Deși acest lucru nu se întâmplă frecvent, varicela poate duce la apariția unor complicații destul de severe, printre care se numără și infecțiile bacteriene ale pielii sau țesuturilor moi, pneumonia, encefalita, deshidratarea sau septicemia. Unele dintre aceste complicații sunt suficient de severe pentru a necesita spitalizare. Decesele cauzate de varicelă sunt foarte rare în prezent, datorită vaccinării, dar riscul acestora nu poate fi exclus în cazul copiilor sau adulților nevaccinați, chiar dacă au o stare de sănătate bună.

Citeste si:
Virusul SARS-CoV-2 se poate transmite și prin celulele sistemului...
STUDIU Virusul SARS-CoV-2 se...

Posibilitatea de dezvoltare a unor complicații precum cele menționate mai sus este mai ridicată în cazul anumitor categorii de persoane. Este vorba de bebeluși, adolescenți, adulți, femei însărcinate, dar și de persoanele cu sistem imunitar slăbit, cum sunt cele diagnosticate cu HIV/SIDA, cancer, cele care au făcut chimioterapie sau au trecut printr-un transplant de organe.[1] În cazul femeilor însărcinate, expunerea la virusul varicelo-zosterian este asociată cu creșterea riscului nașterii unui copil malformații congenitale.[3]

Este important de reținut faptul că majoritatea cazurilor de varicelă se rezolvă fără urmări pe termen lung. Cea mai simplă modalitate de a te asigura că nu există riscul dezvoltării unor complicații este să iei măsurile necesare pentru a evita contractarea virusului, iar cea mai eficientă dintre acestea este vaccinarea. Evitarea contactului cu persoanele infectate este o altă măsură importantă de prevenire a varicelei și a complicațiilor acesteia, dar una mai greu de luat deoarece simptomele inițiale ale acestei boli pot fi confundate cu ușurință cu cele ale unei alte afecțiuni, iar perioada de contagiune începe, după cum am văzut mai sus, cu una sau două zile înainte de apariția erupției specifice.

Citeste si:
Dr. Musta: Dacă noua tulpină se multiplică, trebuie să blocăm...
Dr. Virgil Musta: Dacă noua...

În cazul în care o persoană deja infectată are simptome foarte severe sau observă că erupția se extinde la ochi, este foarte roșie, sensibilă și caldă ori este acompaniată de amețeli sau dificultăți de respirație, este indicat să se ceară cât mai curând posibil ajutorul unui medic.[3]
Varicela este o boală foarte contagioasă care, deși în mod normal nu este considerată una gravă, poate duce la complicații serioase, în special în cazul anumitor categorii de persoane. De aceea, este important să se ia măsurile necesare pentru prevenirea sa. Vaccinul antivaricelă se poate administra atât copiilor, cât și adulților, așa că, dacă nu l-ai făcut deja, întreabă-ți medicul de familie despre el.

Bibliografie:

1. „Chickenpox (Varicella) Complications”, Centers for Disease Control and Prevention, 21 Oct. 2022, www.cdc.gov/chickenpox/about/complications.html. Accessed 25 May 2023.
2. „Informații Utile Despre Varicelă”, Centrul Național de Supraveghere Şi Control al Bolilor Transmisibile, 9 Jan. 2018, www.cnscbt.ro/index.php/informatii-utile/817-informatii-utile-despre-varicela. Accessed 25 May 2023.
3. Selner, Marissa, „Chickenpox”, Healthline, 29 Sept. 2018, www.healthline.com/health/chickenpox. Accessed 25 May 2023.

Citeste si:
Medic: Dacă 90% din oameni ar purta mască, transmiterea virusului...
Medic: „Dacă 90% din oameni...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Iunie 2023 - 09 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.