Odată cu plecarea frigului, apetitul pentru vacanţe creşte mai mult ca oricând. Dacă ai programat vreun city break sau un sejur la plajă în viitorul apropiat, ghidul de mai jos te va ajuta să elimini riscul de a te pricopsi cu vreun virus.

Călătoriile sunt un hobby tot mai des întâlnit în ultimii ani, la persoane de toate vârstele. De la tinerii care aleg să îşi serbeze majoratul împreună cu familia şi câţiva prieteni apropiaţi, până la persoanele trecute de prima tinereţe, cu toţii iubim vacanţele. În ţară sau în străinătate, un weekend sau o săptămână, cu maşina sau cu avionul, important este să vizităm locuri noi sau deja cunoscute, cu peisaje de poveste.

De cele mai multe ori, în special vara, călătoriile înseamnă şi intrarea în contact cu un număr uriaş de persoane, venite din toate colţurile lumii. Acest lucru poate duce, uneori, şi la contractarea unor viruşi sau afecţiuni, precum enterocolita, care ne pot distruge vacanţa.

Din fericire, concentrându-te pe următoarele obiceiuri sănătoase, șansele tale de a te îmbolnăvi în următoarele vacanţe sunt mult diminuate:


  1. Curăţarea regulată a mâinilor


Spălarea regulată a mâinilor este una dintre cele mai simple moduri de a rămâne sănătos în timpul călătoriilor. Folosirea gelurilor dezinfectante, atunci când nu ai la dispoziţie apă şi săpun, este o altă modalitate de a te asigura că mâinile tale nu sunt un pericol pentru sănătate.

Asigură-te că îţi cureţi mâinile după ce atingi butoanele din lift, balustradele sau alte lucruri publice, acestea fiind zone pline de praf şi microbi. Nu uita de şerveţele umede dezinfectante, care nu ocupă spaţiu în poşetă, dar care sunt perfecte şi pentru a-ţi curăţa periodic telefonul mobil, căştile audio şi alte lucruri. Cu alte cuvinte, continuă obiceiurile sănătoase care te-au ajutat şi pe perioada pandemiei să te protejezi.

Citeste si:
Cum te acomodezi după concediu: 5 trucuri ușor de aplicat
Cum te acomodezi după...


  1. Mănâncă doar în locuri sigure


Ştim că mâncarea vândută pe stradă de vânzătorii ambulanţi are un farmec aparte şi face parte din experienţă, însă este şi periculoasă. Dacă la un restaurant poţi verifica dinainte recenziile clienţilor, atunci când este vorba de un vânzător ambulant acest lucru este imposibil. Fie că este vorba de o gogoaşă, fie de un hot dog, nu poţi şti dacă acestea au fost preparate în condiţii igienice.

Aşadar, oricât de greu ţi-ar fi, abţine-te să cumperi alimente preparate de către vânzătorii ambulanţi. Nu trebuie să alegi numai restaurante de top, dar este indicat să te documentezi online sau să ceri recomandări personalului de la hotel, pentru a găsi locaţii sigure, cu mâncare delicioasă.

Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...


  1. Protejează-ţi imunitatea


Perioada dinainte de a pleca în vacanţă este, de obicei, una solicitantă. La job ai o mulţime de lucruri de rezolvat, iar acasă bagajele aşteaptă să fie făcute. Pe lângă stresul şi oboseala acumulate până atunci, aceste zile îţi testează din plin limitele. Din acest motiv, înainte de a pleca într-o călătorie, acordă-i mai multă atenţie sistemului tău imunitar.

Adoptă o dietă echilibrată, evită consumul de alcool şi încearcă să te odihneşti. Chiar dacă nu reuşeşti să dormi 8 ore pe noapte, încearcă măcar să te odihneşti în intervalul 22 PM - 2 AM. În felul acesta, îi oferi un impuls sistemului tău imunitar, organismul tău fiind mai puternic în lupta împotriva viruşilor.

Citeste si:
Cum să mănânci sănătos și diversificat. Iată câteva recomandări
Cum să mănânci sănătos și...

Deşi informaţiile menționate mai sus nu îţi sunt străine, un scurt reminder înainte de plecarea în călătorie nu strică niciodată, mai ales dacă acest lucru te poate ajuta să eviţi situații ce ar putea pune în pericol zilele însorite petrecute în ţările tale preferate. Pregăteşte bagajele şi bucură-te de vacanţă într-un mod responsabil.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Mai 2023 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.