Dacă te confrunți deseori cu strănut, secreții nazale și mâncărimi la nivelul ochilor, este posibil să ai o reacție la un anumit alergen. Citește în continuare ce sunt alergenii, de câte tipuri sunt, care sunt simptomele principale și de ce te confrunți cu aceste reacții.

Pentru tratarea alergiilor este necesar să treci printr-un proces complex bazat atât pe medicație, cât și pe schimbări ce țin de stilul de viață.

Ce sunt alergenii?

Alergenii, inofensivi de obicei, sunt substanțe care declanșează un răspuns imun provocând reacții neplăcute la persoanele alergice.

Simptomele specifice alergiei apar atunci când o persoană intră în contact (inspiră, atinge sau înghite) cu alergenul la care are sensibilitate.

În cazul unei persoane sănătoase, sistemul imunitar nu răspunde la alergeni, adică nu îi consideră invadatori, astfel că nu apar reacțiile intense de strănut și curgeri nazale.

Ce se întâmplă în corp la contactul cu alergeni?

Odată ce o persoană alergică intră în contact cu un anumit tip de alergen pentru care a dezvoltat o sensibilitate, corpul eliberează histamină. Aceasta are rolul de a distruge alergenul, considerându-l inamic, și de a proteja astfel organismul, ceea ce este un răspuns imun greșit.

De regulă, histamina are un rol benefic în organism. Una dintre principalele funcții pe care le îndeplinește fiind de protecție în fața atacurilor agenților patogeni (virusuri, bacterii). În momentul în care depistează un „invadator” în corp, celulele imune încep să producă anticorpi IgE care se răspândesc în tot organismul pentru a depista vinovatul.

Tipuri de alergeni

Există trei tipuri de alergeni:

- alergenii inhalați – reacțiile apar atunci când o persoană inspiră aer în care este alergenul. Polenul este cel mai frecvent alergen în acest caz, mai ales în sezonul cald.
- alergenii de contact – reacțiile apar atunci când pielea unei persoane intră în contact cu alergenul la care are sensibilitate. Pot să apară manifestări precum mâncărimi și iritații ale pielii.
- alergenii ingerați – reacțiile apar în momentul în care o persoană mănâncă un anumit tip de aliment la care a dezvoltat o alergie. Cei mai cunoscuți alergeni din această categorie sunt alunele, soia și crustaceele. Pot să apară recții precum umflarea feței, înghițire îngreunată și respirație șuierătoare.

Citeste si:
Răceală versus gripă. Care sunt diferențele și simptomele
Răceală versus gripă. Care...

Principalele simptome ale alergiilor

La intrarea în contact cu un alergen pot să apară diferite reacții precum:

• nas înfundat;
• secreții nazale abundente;
• pierderea temporară a mirosului;
• mâncărimi nazale și ale ochilor;
• erupții cutanate;
• stare de neliniște;
• amețeală;
• tuse;
• posibil șoc anafilactic.

Prevenirea simptomelor alergiilor

Atunci când este posibil, specialistul recomandă eliminarea alergenilor din casă, protecția căilor respiratorii la contactul cu alergenii, spălăturile nazale, suplimentarea consumului de lichide și purificarea aerului interior.

Ține mereu la îndemână tratamente pentru alergii: antihistaminice, decongestionante nazale și spray-uri pe bază de steroizi. Acestea au rolul de a ușura respirația și de a calma simptomele alergiei. Înainte de administrare este necesară discuția cu un medic alergolog pentru găsirea celei mai bune soluții.
Saltelele, husele ori pernele cu proprietăți hipoalergenice și sistemele de filtrare și purificare a aerului și-au dovedit eficiența în ameliorarea simptomelor la persoanele alergice.

Citeste si:
Simptome că un cheag blochează circulația sângelui în diverse părți...
Simptome că un cheag...

În cazul alergenilor ingerați este recomandată depistarea ingredientelor pe care nu le tolerează corpul și scoaterea lor din alimentație.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Aprilie 2023 - 11 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.