Sănătatea este cel mai de preț bun pe care îl avem, spune înțelepciunea populară. În anii tinereții, considerăm sănătatea ca ceva de la sine înțeles și nu îi acordăm prea multă atenție, urmând ca, după 40 ani, să tragem ponoasele deciziilor greșite luate până atunci. Din fericire, nu este obligatoriu ca lucrurile să decurgă astfel: un stil de viață echilibrat te poate ajuta să ai o minte sănătoasă, într-un corp sănătos, pentru mai mult timp.


  1. Mergi la medic în mod regulat


Poate că acest sfat pare să contrazică ideea de sănătate, dar vizitele la medic pot fi efectuate și în scop preventiv, nu doar curativ. De pildă, se recomandă ca orice adult să facă analizele anuale care să monitorizeze modul de funcționare a organelor interne. Există teste de screening care le sunt recomandate inclusiv tinerilor, cum sunt ecografia de sân sau testul Babeș - Papanicolau.

Examinarea oftalmologică ar trebui realizată anual. În unele cazuri, consultațiile cardiologice pot fi recomandate anual sau o dată la doi ani, în funcție de existența unor anumiți factori de risc. Vizitele la stomatolog trebuie programate la fiecare 6 luni.

Toate aceste consulturi de rutină au ca scop identificarea precoce a unor eventuale probleme de sănătate, ceea ce permite o intervenție rapidă și mai eficientă.


  1. Mănâncă sănătos


Stilul alimentar pe care l-ai adoptat are o strânsă legătură cu starea ta de sănătate. O alimentație echilibrată, variată și completă aduce o serie de beneficii importante. Unele alegeri în ceea ce privește dieta pot contribui la prevenirea și tratarea unor afecțiuni.

Dieta îți poate crește sau scădea riscul de a dezvolta o serie de afecțiuni cronice, cum sunt bolile cardiovasculare sau diabetul. Cu o alimentație sănătoasă, poți menține o greutate corporală optimă și poți scădea colesterolemia.


  1. Fă sport


Sportul are numeroase beneficii pentru organism. Printre altele, previne bolile cardiovasculare, atacul vascular cerebral, diabetul și cancerul de colon. Sportul contribuie la tratarea depresiei, a osteoporozei și a hipertensiunii arteriale. Persoanele care fac sport suferă mai puține accidente.

Citeste si:
Cum organizezi o nuntă la conac: 5 sfaturi utile
Cum organizezi o nuntă la...

Sportul te poate ajuta să te simți mai bine din punct de vedere psihic și să îți păstrezi greutatea sub control. Ideal, ar trebui să faci sport între 30 - 60 minute, de 5 ori pe săptămână.


  1. Ai grijă la greutate


Obezitatea presupune o creștere a riscului pentru mai multe probleme de sănătate, printre care:


  • Hipertensiune;


  • Hipercolesterolemie;


  • Diabet de tip 2;


  • Afecțiuni cardiace;


  • Atac vascular cerebral;


  • Unele tipuri de cancer;


  • Afecțiuni ale colecistului.


În plus, greutatea în exces poate determina artrită la nivelul articulațiilor suprasolicitate, printre care cele ale coloanei, șoldurilor sau genunchilor. Discută cu medicul nutriționist despre un plan personalizat pentru a slăbi.


  1. Protejează-ți pielea


Expunerea la soare este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru cancerul de piele. Evită expunerea la soare, iar când nu ai de ales, protejează-ți pielea cu îmbrăcăminte adecvată, eventual cu haine cu factor de protecție UV, și prin aplicarea unei creme cu SPF mai mare de 30.

Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

Crema de protecție solară trebuie să aibă spectru larg, ca să te protejeze în egală măsură împotriva UVA și UVB. De asemenea, se recomandă purtarea ochelarilor de soare cu filtru UV.

Tot în sfera protecției pielii intră și renunțarea la solar.


  1. Fă sex protejat


Sexul protejat reprezintă cea mai bună alegere atunci când vine vorba despre sănătatea fizică și emoțională. Prezervativul este cea mai sigură metodă de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală și oferă siguranță împotriva sarcinilor nedorite.

Dacă ai sau ai avut un comportament sexual cu risc, discută cu medicul despre testarea periodică împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.


  1. Nu fuma


Fumatul este unul dintre cele mai periculoase vicii legale atunci când vine vorba despre sănătate. El poate determina afecțiuni cardiace, cancer oral, faringian sau pulmonar, boală pulmonară obstructivă cronică și alte complicații. Cu cât renunți mai repede la fumat, cu atât mai bine.

Citeste si:
Cum să mănânci sănătos și diversificat. Iată câteva recomandări
Cum să mănânci sănătos și...

Păstrează legătura cu medicul tău de familie pentru a te informa în legătură cu rapelurile necesare la vaccinurile făcute în copilărie sau cu oportunitatea efectuării vaccinului antigripal, de pildă. Grija pentru corpul tău este una dintre cele mai importante investiții în propriul viitor.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Februarie 2023 - 08 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.