Imunitatea scăzută presupune dezvoltarea unor afecțiuni, de aceea este necesară stimularea ei pentru a ajuta corpul să lupte împotriva bolilor. Se cunoaște faptul că dieta și stilul de viață sănătos pot lupta împotriva agenților patogeni.

Iată cateva sfaturi importante care pot ajuta la întărirea imunității:

Dormi suficient

Somnul este strâns legat de imunitate. Somnul inadecvat sau de slabă calitate poate conduce la un risc crescut de boală. De exemplu, există studii care demonstrează că persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte prezintă un risc mai mare de răceală.

Somnul întărește imunitatea naturală, iar odihna este recomandată în caz de boală, având un rol cheie în pregătirea sistemului imunitar pentru a putea lupta împotriva bolii. Adulții au nevoie de cel puțin 7 ore de somn pe noapte, adolescenții au nevoie de 8-10 ore pe noapte, iar bebelușii au nevoie până la 14 ore de somn pe zi.

În ceea ce privește igiena somnului, se recomandă dormitul într-o cameră complet întunecată, precum și mersul la culcare la aceeași oră în fiecare noapte.

Consumă mai multe alimente vegetale

Fructele, legumele, nucile, semințele sunt bogate în nutrienți și antioxidanți, iar aceștia pot acționa împotriva agenților patogeni care pot constitui un pericol pentru sistemul imunitar. Fibrele alimentare ajută microbiomul intestinal, iar acest lucru împiedică agenții patogeni să intre în corp prin tractul digestiv.

Consumă grăsimi sănătoase

Grăsimile sănătoase (ulei de măsline, somon) stimulează răspunsul imun al organismului la agenții patogeni prin scăderea inflamației. Uleiul de măsline are proprietăți antiinflamatorii, la fel și semințele de chia. Deoarece inflamația cronică poate suprima sistemul imunitar, aceste grăsimi pot combate în mod natural unele afecțiuni.

Consumă alimente fermentate sau ia suplimente cu probiotice

Alimentele fermentate sunt bogate în bacterii benefice numite probiotice care populează tractul digestiv. Cercetările medicale sugerează că bacteriile intestinale ajută celulele imune să facă diferența dintre celulele normale, sănătoase și organismele invadatoare dăunătoare. Sănătatea intestinului și imunitatea sunt interconectate. Alimentele fermentate și probioticele pot susține imunitatea, ajutând sistemul imunitar să identifice și să elimine agenții patogeni dăunători.

Citeste si:
Fiu lui Romică Țociu, mesaj emoționant după ce au câștigat a doua...
Fiu lui Romică Țociu, mesaj...

Limitează zaharurile

Zaharurile adăugate contribuie semnificativ la obezitate, diabet de tip 2 și afecțiuni cardiovasculare care afectează sistemul imunitar. Scăderea aportului de zahăr poate scădea inflamația și riscul apariției acestor afecțiuni.

Apelează la suplimente alimentare numai atunci când este nevoie

Suplimentele alimentare nu sunt recomandate în toate situațiile, cu toate acestea există studii care susțin că unele suplimente întăresc răspunsul imun general al organismului, de exemplu atunci când este vorba despre răceală. Este recomandat să ceri sfatul medicului chiar și în acest caz.

Fă exerciții fizice moderate

Exercițiile fizice moderate pot reduce inflamația și pot susține producerea de celule imune. Jogging-ul, ciclismul, mersul pe jos, înotul și drumețiile sunt opțiuni excelente pentru menținerea imunității.

Citeste si:
Sfaturi utile care te ajută să pui pe picioare prima ta afacere
Sfaturi utile care te ajută...

Hidratează-te adecvat

Hidratarea nu protejează neapărat împotriva virusurilor și germenilor, dar prevenirea deshidratării este importantă pentru starea generală de sănătate. Deshidratarea te poate face mai susceptibil la boli, de aceea este important să te hidratezi în fiecare zi.

Gestionează nivelul de stres

Ameliorarea stresului și a anxietății este esențială pentru susținerea sistemului imunitar. Stresul pe termen lung provoacă dezechilibre în producerea celulelor imune. De aceea se recomandă scăderea nivelului de stres prin meditație, yoga, exerciții fizice, pentru că astfel de activități ajută sistemul imunitar să funcționeze corect.

Ai grijă de igiena mâinilor

Virusurile se pot transmite prin intermediul suprafețelor contaminate și a mâinilor murdare. Astfel, spălarea mâinilor cu apă și săpun, timp de 20 de secunde, este absolut necesară.

Citeste si:
7 sfaturi pentru hrănirea corectă a câinelui tău
7 sfaturi pentru hrănirea...

Cum să ai o imunitate puternică. Concluzii

Poți face mai multe modificări ale stilului de viață și ale dietei pentru întărirea sistemului imunitar. Poate fi vorba despre reducerea aportului de zahăr, hidratare, somn suficient, gestionarea nivelului de stres.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Decembrie 2022 - 05 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.