Medicul Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Timişoara, a fost trimis în judecată de DNA pentru instigare la abuz în serviciu. Unul dintre cei mai cunoscuți epidemiologi din România ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale, anume recoltarea de probe pentru teste COVID-19, la firma la care el este asociat, deși acestea se aflau în timpul programului de lucru la unitatea medicală publică. Alături de renumitul doctor au fost trimise în judecată Diana Manolescu, director medical al spitalului, o asistentă medicală și o altă femeie, medic.

Epidemiologul Virgil Musta a fost trimis în judecată de DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Virgil Filaret Musta, asociat la o societate comercială cu profil medical şi medic şef secţie la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş” Timişoara, pentru instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, Diana Luminiţa Manolescu, director medical al spitalului, şi Maria Diana Albu, asistent medical coordonator al Ambulatoriului de boli infecţioase în acelaşi spital, fiecare pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, şi Dana Mihaela Paica, medic la societatea comercială la care asociat era inculpatul prim menţionat, pentru instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în intervalul 21 iulie - 9 noiembrie 2022, Virgil Musta, cu intenție, ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale în beneficiul societății la care acesta era asociat, în timp ce ele se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu la unitatea publică.

„Folosindu-se de influenţa pe care o avea în calitatea sa de medic şef de secţie, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR şi să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societăţii comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă). Deşi zilnic, în intervalul orar 07:00-10:00, ar fi prestat servicii medicale pentru societatea comercială menţionată, cele trei asistente ar fi încasat integral drepturile salariale plătite de spital”, arată DNA.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Procurorii susţin că, la instigarea lui Musta, în calităţile lor de director medical, respectiv asistent medical coordonator al Ambulatoriului de Boli Infecţioase, inculpatele Manolescu Diana Luminiţa şi Albu Maria Diana şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu în sensul că nu au făcut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare sau, după caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea sancţionării celor trei asistente medicale, potrivit news.ro.

În plus, inculpata Albu Maria Diana ar fi întocmit și inculpata Manolescu Diana Luminița ar fi aprobat foile colective de prezență în conținutul cărora au fost evidențiate formal orele lucrate de cele trei asistente.

Citeste si:
DNA verifică averea lui Dumitru Buzatu
DNA verifică averea lui...

Prejudiciu de 12.173 de lei

În acest fel, Virgil Musta le-ar fi determinat pe cele trei asistente să își încalce atribuțiile de serviciu reglementate de dispozițiile din Codul Muncii, Regulamentul intern al spitalului și fișa postului.

Astfel, s-ar fi generat un prejudiciu de 12.173 de lei în dauna Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş” Timişoara. Pe de altă parte, societatea privată la care este asociat Musta ar fi obţinut foloase necuvenite în valoare totală de 172.508 de lei.

Unitatea spitalicească menționată a comunicat Direcției Naționale Anticorupție că nu se contituie parte civilă în prezenta cauză. În acest sens s-a dispus măsura sechestrului asigurator asupra sumei de 12.174 de lei aparținând medicului Virgil Musta, aflată într-un cont bancar. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș, cu o propunere de a se menține măsurile asigurătorii.

Citeste si:
Dumitru Buzatu, prins în flagrant luând mită. Acesta a fost reținut...
Dumitru Buzatu, prins în...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Noiembrie 2022 - 04 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.