Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara susține că riscul de a face o formă gravă de COVID este de 100 de ori mai mare la persoanele nevaccinate.

Virgil Musta, despre cazuri de COVID din țară

Doctorul Virgil Musta a declarat că în următoarea perioadă, se așteaptă la o explozie de cazuri de Covid-19 în România, deoarece în Europa de Vest, numărul cazurilor crește alarmat de rapid.

"Ne așteptam la această creștere, pentru că în Europa de Vest, de o lună numărul cazurilor deja a crescut foarte mult, se confruntă cu mii și zeci de mii de cazuri și foarte probabil ca să fi ajuns această situație și la noi în țară. Datorită contagiozității foarte mari a acestui virus, cu 60% mai mare decât varianta Alfa, virusul produce îmbolnăviri foarte rapid, ceea ce vedem și noi că numărul de cazuri va crește și probabil că va crește într-o progresie geometrică în următoarele zile", a afirmat Virgil Musta.

Numărul cazurilor severe sunt mai puține în țările cu rata de vaccinare mai mare

Specialistul menționează că țările cu rata de vaccinare mai mare au mai puține cazuri severe care ajung la ATI. Din păcate, în țările în care rata de vaccinare este mică, secțiile de Terapie Intensivă sunt pline de bolnavi cu forme severe de COVID-19.

"În țările care au un procent foarte mare de vaccinare, cum este Anglia, Israel, s-a observat că, deși au un număr foare mare de infectări, numărul de cazuri severe care ajung în terapie intensivă este foarte mic, în jur de 0,18%. Ceea ce din păcate nu se întâmplă în țările unde gradul de vaccinare este scăzut. De exemplu, la noi la Terapie Intensivă locurile sunt ocupate cu forme grave de boală, critice, deși numărul de cazuri (de coronavirus - n.r.) nu este foarte-foarte ridicat", a mai arătat Virgul Musta.

Citeste si:
BREAKING NEWS Bucureștiul a atins o incidență COVID-19 de 2,05 la...
BREAKING NEWS Bucureștiul a...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Persoanele vaccinate fac o formă ușoară de COVID-19

Medicul a mai spus că persoanele care sunt vaccinate anti-Covid nu sunt scutite de a se infecta, însă vor avea o formă mai ușoară a bolii, lucru ce le va permite să își revină mai repede.

"Statisticile arată în felul următor: pentru pacienții care sunt vaccinați, fac forme severe 0,1% și decedează 0,01%. În cazul în care pacienții nu sunt vaccinați, riscul de formă severă este de 10% și deces de 3-4%, ceea ce este o mare diferență. De aceea, (vaccinare n.r.) este cea mai eficientă măsură de prevenție", a declarat medicul epidemiolog.

Campania de vaccinare din țară

Medicul este de părere că oamenii încă nu realizează seriozitatea situației pandemie. Majoritatea ajung să înțeleagă doar atunci când un apropiat se infectează. Acesta nu este optimist în privința campaniei de vaccinare, deoarece tot mai multă lume refuză să se vaccineze.

"Foarte probabil nu vom avea o vaccinare rapidă, până când cineva va avea pe o persoană cunoscută sau pe cineva drag care va ajunge în secția de Terapie Intensivă și atunci lumea se va speria și va exista, sper, un val de vaccinare".

Citeste si:
Valul patru se extinde, imunizarea fictivă de asemenea. Fenomenul...
Valul patru se extinde,...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.