Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara susține că riscul de a face o formă gravă de COVID este de 100 de ori mai mare la persoanele nevaccinate.

Virgil Musta, despre cazuri de COVID din țară

Doctorul Virgil Musta a declarat că în următoarea perioadă, se așteaptă la o explozie de cazuri de Covid-19 în România, deoarece în Europa de Vest, numărul cazurilor crește alarmat de rapid.

"Ne așteptam la această creștere, pentru că în Europa de Vest, de o lună numărul cazurilor deja a crescut foarte mult, se confruntă cu mii și zeci de mii de cazuri și foarte probabil ca să fi ajuns această situație și la noi în țară. Datorită contagiozității foarte mari a acestui virus, cu 60% mai mare decât varianta Alfa, virusul produce îmbolnăviri foarte rapid, ceea ce vedem și noi că numărul de cazuri va crește și probabil că va crește într-o progresie geometrică în următoarele zile", a afirmat Virgil Musta.

Numărul cazurilor severe sunt mai puține în țările cu rata de vaccinare mai mare

Specialistul menționează că țările cu rata de vaccinare mai mare au mai puține cazuri severe care ajung la ATI. Din păcate, în țările în care rata de vaccinare este mică, secțiile de Terapie Intensivă sunt pline de bolnavi cu forme severe de COVID-19.

"În țările care au un procent foarte mare de vaccinare, cum este Anglia, Israel, s-a observat că, deși au un număr foare mare de infectări, numărul de cazuri severe care ajung în terapie intensivă este foarte mic, în jur de 0,18%. Ceea ce din păcate nu se întâmplă în țările unde gradul de vaccinare este scăzut. De exemplu, la noi la Terapie Intensivă locurile sunt ocupate cu forme grave de boală, critice, deși numărul de cazuri (de coronavirus - n.r.) nu este foarte-foarte ridicat", a mai arătat Virgul Musta.

Persoanele vaccinate fac o formă ușoară de COVID-19

Medicul a mai spus că persoanele care sunt vaccinate anti-Covid nu sunt scutite de a se infecta, însă vor avea o formă mai ușoară a bolii, lucru ce le va permite să își revină mai repede.

"Statisticile arată în felul următor: pentru pacienții care sunt vaccinați, fac forme severe 0,1% și decedează 0,01%. În cazul în care pacienții nu sunt vaccinați, riscul de formă severă este de 10% și deces de 3-4%, ceea ce este o mare diferență. De aceea, (vaccinare n.r.) este cea mai eficientă măsură de prevenție", a declarat medicul epidemiolog.

Citeste si:
Virgul Musta, trimis în judecată de DNA. Epidemiologul ar fi...
Virgul Musta, trimis în...

Campania de vaccinare din țară

Medicul este de părere că oamenii încă nu realizează seriozitatea situației pandemie. Majoritatea ajung să înțeleagă doar atunci când un apropiat se infectează. Acesta nu este optimist în privința campaniei de vaccinare, deoarece tot mai multă lume refuză să se vaccineze.

"Foarte probabil nu vom avea o vaccinare rapidă, până când cineva va avea pe o persoană cunoscută sau pe cineva drag care va ajunge în secția de Terapie Intensivă și atunci lumea se va speria și va exista, sper, un val de vaccinare".


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 August 2021 - 05 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.