Chiar dacă la prima vedere pare inofensiv, stresul este una dintre cele mai grave probleme ale oamenilor din prezent. Stresul poate masca traume majore care macină oamenii pe interior. În unele situații, stresul devine atât de puternic, încât oamenii cedează și simt că nu mai pot duce această luptă. Stresul contribuie considerabil la dezvoltarea anumitor boli, care netratate la timp, se pot agrava și mai mult.

Bolile de care ai putea suferi din cauza stresului

Boli cardiovasculare și afecțiuni ale inimii

Stresul duce la o frecvență cardiacă accelerată și hipertensiune arterială. În timp, s-a demonstrat că stresul are o influență extrem de negativă asupra sănătății cerebrale și cardiace.

Astmul

Stresul poate agrava astmul. Potrivit unor studii, părinții bolnavi de astm cronic pot naște copii cu aceeași afecțiune. Totodată, stresul părinților are mai multe șanse ca unii copii să fie expuși la aer poluat sau fum.

Boli inflamatorii

Concentratiile ridicate de hormoni în perioadele de stres pot cauza inflamatii puternice in organism. Acestea duc la artrită reumatoidă, psoriazis, eczemă, colita ulceroasa sau boala Crohn.

Tensiune musculară și dureri de cap

Stresul este un mare inamic pentru organism. În astfel de momente poate crește tensiunea musculara. Această tensiune provoacă mari dureri de cap și rigiditate corporala. De aceste afecțiuni se poate scăpa prin exercitii fizice usoare, tehnici de respiratie si terapie prin masaj și multă relaxare.

Depresia și anxietatea

Stresul, depresia și anxietatea sunt strâns legate împreună. Acestea vin una după alta dacă nu se întreprind măsuri la timpul potrivit. Stresul este primul semnal de alarmă, după care apare depresia și anxietatea, care mai apoi se pot transforma în afecțiuni și mai grave.

Obezitatea

Persoanele stresate sunt predispuse la adăugarea în grăsime mai ales în zona abdomenului, din cauza secreției excesive de cortizol, hormonul care răspunde pentru direcționarea grăsimilor în corp. De obicei, persoanele stresate găsesc „alinarea” în mâncatul excesiv, pe fon de stres. Acestea au impresia că mâncarea le ajută să scape de stres.

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat poate fi afectat de stres în 2 moduri. În primul rând, crește probabilitatea neglijarii unei alimentatii sanatoase si duce la un consum excesiv de alimente. Iar în al doilea rand, stresul ar ridica nivelul de glucoza al unor bolnavii cu diabet zaharat de tip 2.

Citeste si:
Mara Bănică s-a luptat cu depresia. Operațiile estetice au ajutat-o...
Mara Bănică s-a luptat cu...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Octombrie 2022 - 05 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.