Somnul este un element extrem de important pentru sănătatea organismului uman pe parcursul întregii vieți. Oamenii de știință recomandă ca oamenii să aibă un somn între 7 și 8 ore pe noapte. Cercetătorii au depistat că oamenii care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte au mai multe șanse să dezvolte anumite boli la o vârstă înaintată.

Un somn de mai puțin de 5 ore duce la apariția mai multor boli

Potrivit oamenilor de știință, persoanele cu vârsta de peste 50 de ani care au un somn de mai puțin de cinci ore pe noapte au un risc crescut de a dezvolta cel puțin două boli cronice. Persoanele care au declarat că dorm 5 sau mai puține ore pe noapte au cu 30% mai multe șanse de a dezvolta boli precum cancerul, diabetul sau bolile de inimă, pe parcursul a 25 de ani.

Cercetătorii le recomandă oamenilor să țină cont de orele dormite și să nu neglijeze odihna pentru corpul său. Pentru ca organismul să se odihnească este nevoie să dormiți între șapte și opt ore în fiecare noapte.

„Multimorbiditatea (două sau mai multe boli cronice) este în creștere în țările cu venituri ridicate și mai mult de jumătate dintre adulții în vârstă au acum cel puțin două boli cronice.”, a declarat Dr. Severine Sabia de la University College London’s Institute of Epidemiology & Health și Inserm, Universite Paris Cite, unul dintre autorii principali ai studiului.

Risc crescut de mortalitate pentru persoanele de 50 de ani care dorm cel mult 5 ore pe noapte

Multimorbiditatea este îngrijorătoare deoarece este asociată cu o utilizare ridicată a serviciilor de asistență medicală, spitalizări și dizabilități, fiind și o provocare mare pentru sănătatea publică. În cadrul studiului s-au analizat datele a 8.000 de adulți cu vârste de 50, 60 și 70 de ani. Echipa a constatat că, la vârsta de 50 de ani, cei care dormeau cinci ore sau mai puțin aveau un risc cu 30% mai mare de multimorbiditate pe parcursul celor 25 de ani de urmărire, comparativ cu cei care dormeau șapte ore.

Persoanele de 60 de ani care aveau un somn de cinci ore sau mai puțin prezentau un risc cu 32% mai mare, iar cei cu vârsta de 70 de ani, cu 40% mai mare, față de cei care dormeau 7 ore pe noapte. Totodată, oamenii de știință au constatat că persoanele cu vârsta de 50 de ani care dorm cinci ore sau mai puțin prezintă un risc de mortalitate cu 25% mai mare. Cercetătorii sunt de părere că durata scurtă a somnului crește riscul de boli cronice care favorizează creșterea riscului de deces.

Citeste si:
Trecerea la ora de iarnă: cum gestionezi schimbările tiparului de somn
Trecerea la ora de iarnă: cum...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Octombrie 2022 - 03 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.