Premierul Olandei, Mark Rutte, a nuanțat un refuz voalat în ceea ce privește intrarea României în spațiul Schengen. Declarația a fost făcută chiar la noi în țară, unde s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Nicolae Ciucă. Cu o zi în urmă, guvernul nostru a semnat un contract de 46 de milioane de euro cu Olanda pentru două nave-pompier și de salvare. Iată ce spune Raed Arafat despre rolul acestora.

Două nave pentru pompieri, de 46 de milioane de euro, construite de olandezii de la Damen pentru România

Olanda a fost singura țară care s-a opus, acum patru ani, intrării României în spațiul Schengen. Nu s-a schimbat nimic între timp; ba chiar aleșii străini nu par deloc convinși că merităm să circulăm fără granițe în Europa.

În data de 12 octombrie, premierul olandez și-a vizitat conaționalii care au participat la forța NATO din România. La poligonul de la Cincu a vorbit cu președintele Klaus Iohannis și cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, dar nu a promis nimic. Achiziția de peste 40 de milioane făcută de statul român nu l-a înduplecat.

Este vorba despre două nave pentru pompieri, construite de compania olandeză Damen. Vasele vor fi late cât un teren de tenis și de două ori mai lungi decât acesta. Dotările din contract prevăd heliport pentru elicoptere și drone de monitorizare, plus macarale pentru recuperarea obiectelor grele din Marea Neagră.

„Navele vor fi construite la şantierul naval din Galaţi. Prin acest contract semnat Inspectoratul de Urgenţă va fi pregătit pentru misiuni de salvare pe mare”, a declarat Roelof van Ees, ambasadorul Olandei în România.

Autoritățile au transmis că România are nevoie de nave-pompier de salvare întrucât exploatările de gaz din Marea Neagră se vor extinde și trebuie să fim pregătiți și pentru accidente. Una dintre nave este prevăzută cu 1.000 de litri de apă pentru stingerea incendiilor și poate lansa bărci de salvare și recuperare.

„Amândouă au capabilitați de a avea la bord 50 de supravietuitori. Un număr de pacienți critici sau până la 12 pacienți necritici pe tărgi. Vor avea un rol în decontaminarea CBRN şi combaterea polurării”, a afirmat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

Citeste si:
Explozii uriașe la o stația GPL din Crevedia. O persoană a decedat
Explozii uriașe la o stația...

Nava de căutare și salvare va costa aproximativ 12 milioane de euro, iar cea de stingere aproape 25 de milioane de euro. Sunt bani din fonduri europene, accesați prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM). Conform oficialilor, achizițiile vor crește nivelul de securitate și siguranță în zona maritimă, inclusiv în larg, ambele nave putând să intervină în condiții foarte grele.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Octombrie 2022 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.