Odată cu răcirea vremii și cu sezonul de toamnă se declanșează răceala și gripa. Acestea două infecții respiratorii sunt foarte des confundate deoarece au mai multe simptome comune, însă sunt cauzate de virusuri diferite.

Răceală și gripă. Cum facem diferența între cele două infecții

Răceala și gripa sunt cele mai populare infecții începând cu sezonul de toamnă. Acestea ne pot da mari bătăi de cap deoarece simptomele lor sunt asemănătoare și le putem ignora în primă fază.

Specialiștii spun că simptomele celor două infecții sunt comune, însă există anumite diferențe cu ajutorul cărora ne putem da ușor seama dacă e gripă sau e răceală.

”Simptomele sunt comune, dar e ușor să ne dăm seama dacă avem gripă. Avem o stare generală modificată brusc, cu dureri musculare și articulare importante, cu dureri de cap, o senzație ca și cum ai fost bătut. Ceea ce nu se întâmplă în viroze și nici la COVID. Gripa apare repede, în mai puțin de 24 de ore de când intrăm în contact cu un bolnav, până la 2-3 zile. Durata bolii poate fi și de peste o săptămână” a explicat la Sfat de Sănătate, medicul infecționist Adrian Marinescu.

Medicul specialist spune că indiferent dacă avem gripă sau viroză în primul rând trebuie să ne izolăm, aceasta fiind o regulă de bază și de protecție pentru noi, dar și pentru cei din jurul nostru. După care este recomandat să ne testăm pentru COVID și pentru gripă. Astfel vom putea exclude mai repede ce se întâmplă în organismul nostru.

Specialiștii recomandă populației să se vaccineze antigripal, deoarece această măsură previne îmbolnăvirea și creează o imunitate sporită organismului nostru. De asemenea, la întărirea sistemului imunitar poate ajuta și un complex de vitamine, alimentația, stilul de viață.

”Vaccinarea ne ajută să prevenim gripa. Avem nevoie de 10-14 zile pentru ca vaccinul să aibă efect maxim. Imunitatea nu crește dacă apăsăm pe un buton. Tot ce facem zilnic ajută, un complex de vitamine ar putea să ne ajute. Niciun medicament și nici antibioticul nu ne scapă de gripă” a mai precizat dr Adrian Marinescu.

Citeste si:
Andreea Mantea a renunțat la tratamentul pentru boala autoimună de...
Andreea Mantea a renunțat la...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Septembrie 2022 - 12 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.