Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a declarat marți că în țara noastră se înregistrează de două ori mai multe decese cauzate de infarct și o patologie de trei ori mai crescută a bolilor cardiovasculare față de ce se întâmplă la nivel european. În același cadru, preşedintele CNAS, Adela Cojan, a afirmat că cifrele privind incidenţa diabetului au crescut în România.

„Avem de două ori mai multe decese cauzate de infarct față de ce se întâmplă la nivel european”, a afirmat Andrei Baciu (Ministerul Sănătății)

„Acest domeniu al prevenţiei, pornind de la o informare corectă, de la educaţie corectă, este singurul care poate nu a fost acoperit în ceea ce priveşte patologiile cardiovasculare. Nu numai că unul din trei români moare de o patologie cardiovasculară, ci şi faptul că în România avem de două ori mai multe decese cauzate de infarct şi o patologie de trei ori mai crescută a bolilor cardiovasculare faţă de ce se întâmplă la nivel european", a spus Baciu, la Parlament, cu prilejul mesei rotunde "Bolile Cardiovasculare şi Diabetul Tip2".

Preşedintele CNAS, Adela Cojan, a declarat că cifrele privind incidenţa diabetului au crescut în România. „Cifrele pentru diabet şi la noi au crescut. Dacă acum câţiva ani aveam în baza de date în jur de 800.000 de pacienţi cu diabet, deja în primele şase luni ale anului 2022 avem raportaţi 1.100.000 de pacienţi", a spus Cojan.

Aceasta a susţinut că s-au făcut „paşi importanţi" în sistemul de sănătate în ceea ce privește managementul diabetului zaharat şi al bolilor cardiovasculare. „După cum ştiţi, am realiniat tarifele de decontare pentru hemoglobina glicozilată, sunt introduse pachete de prevenţie în cadrul asistenţei medicale primare pentru persoanele sub 40 de ani la trei ani şi pentru persoanele peste 40 de ani anual, în care aceste analize se efectuează în mod gratuit cu posibilitatea de prioritizare la laborator pentru programare în vederea efectuării acestor analize.

Mai scăzut a fost apetitul populaţiei pentru a se prezenta la aceste consultaţii de prevenţie. Observăm din statisticile CNAS că începe să crească interesul pentru efectuarea acestor investigaţii. A fost inclusă afecţiunea diabet zaharat în lista celor şase afecţiuni pentru care, la fel, decontarea serviciilor de investigaţii paraclinice se face peste valoarea de contract", a mai arătat preşedintele CNAS.

Adrian Streinu Cercel și-ar dori o nouă lege a sănătății

Preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului, Adrian Streinu Cercel, a afirmat că şi-ar dori o nouă lege a sănătăţii. „Mi-aş dori să lucrăm la o nouă lege a sănătăţii. (...) Lucrurile s-au modificat foarte mult odată cu pandemia. În momentul de faţă nu mai seamănă nimic cu nimic. De foarte multă vreme spunem cu toţii că prevenţia este „wow" şi trebuie pusă pe primul plan.

Citeste si:
De ce mor subit tinerii sub 40 de ani. Motivele care duc la infarct...
De ce mor subit tinerii sub...

Din păcate, toată lumea trebuie să privească că această prevenţie necesită nişte fonduri şi ele trebuie alocate. (...) Vă dau o veste bună. Astăzi la comisie s-a decis ca persoanele neasigurate să fie introduse în mod automat în programele de sănătate publică avizate", a mai arătat Adrian Streinu Cercel.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Septembrie 2022 - 01 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.