Specialiștii recomandă să consumăm cu prudență îndulcitorii. Cercetătorii au descoperit că înlocuitorii de zahăr, cum ar fi zaharina și aspartamul, pot cauza diabet. Mai clar, compușii acestor substanțe pot influența nivelul zahărului în sânge. În ultimii ani, numărul cazurilor de diabet tip II a crescut enorm în țara noastră.

Gustul amar al îndulcitorilor. Românii care îi consumă se expun la diabet, boală care ia proporții la noi

Medicii nu recomandă ca zahărul să fie înlocuit cu substanțe alternative, fie ele naturale sau artificiale. Doctorii spun că numărul cazurilor de diabet tip II a crescut mult în ultimii doi ani, apropiindu-se de 15% din totalul populației.

„Specialiștii recomandă să consumăm cu prudență îndulcitorii. Cercetătorii au descoperit că înlocuitorii de zahăr, cum ar fi zaharina și aspartamul, pot cauza diabet. Mai clar, compușii acestor substanțe pot influența nivelul zahărului în sânge. În ultimii ani, numărul cazurilor de diabet tip II a crescut enord în țara noastră”, a declarat Oana Dumitrache, diabetolog.

Studiile recente arată că zaharina și aspartamul au crescut răspunsul glicemic în faza A, ceea ce înseamnă că au modificat nivelul glicemiei.

„S-a constatat că sunt unii edulcoranţi, unii îndulcitori care au chiar efect obezogen. Foarte multe persoane pot risca să dezvolte diabet zaharat de tip II şi după consumul produselor dulci cu îndulcitori. Cei naturali nu au o putere mare de îndulcire, dar nu sunt recomandaţi pacienţilor cu diabet”, a explicat Oana Dumitrache, diabetolog.

„Nu există date, în momentul de față, care să arate un efect deletoriu al unor astfel de produse”, a transmis Cosmin Pena, diabetolog, pentru Observator.

Pericolul din spatele produselor '0 zahăr'

Oamenii de știință avertizează că unii îndulcitori pot modifica microbii organismului într-un mod care schimbă nivelul zahărului din sânge, conform unor noi date publicate în jurnalul „Cell” și raportate de South West News Service.

Citeste si:
Grăsimea corporală îți poate indica bolile de care poți suferi
Grăsimea corporală îți poate...

Înlocuitorii zahărului se găsesc în mii de produse dietetice, cum ar fi băuturile carbogazoase, deserturile sau unele produse gata preparate. Producătorii au negat că alternativele zahărului, precum zaharina sau aspartamul, ar putea avea efecte adverse asupra corpului uman, iar experții au observat anterior că nivelul zahărului din sânge nu este afectat de acestea. Totuși, noile date sugerează că ar putea fi necesară prudența.

„La subiecții care consumă îndulcitori nenutritivi, am putea identifica modificări foarte distincte în compoziția și funcția microbilor intestinali și a moleculelor pe care le secretă în sângele periferic”, a declarat autorul principal și profesorul Eran Elinav de la Centrul Național al Cancerului din Germania pentru SWNS.

Citeste si:
De când vor putea merge românii în SUA fără vize. Anunțul oficial...
De când vor putea merge...

„Acest lucru părea să sugereze că microbii intestinali din corpul uman sunt mai degrabă sensibili la fiecare dintre acești îndulcitori”, a adăugat el, potrivit nypost.com

„Când ne-am uitat la consumatorii de îndulcitori nenutritivi ca grupuri, am descoperit că doi dintre îndulcitorii nenutritivi - zaharina și sucraloza - au afectat semnificativ toleranța la glucoză la adulții sănătoși.

Unii oameni folosesc înlocuitori de zahăr pentru a reduce caloriile.„Interesant, modificările microbilor au fost în mare măsură corelate cu modificările observate în răspunsurile glicemice ale oamenilor”, a explicat Elinav.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 August 2022 - 12 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.