Oamenii sunt obișnuiți să apeleze la medic doar atunci când au dureri sau se plâng de unele schimbări în organism. În rest, puțină lume recurge la un control total o dată pe an. Unele boli se pot manifesta fără simptome evidente, lucru care poate întârzia depistarea problemei. Iar aceste boli pot crea probleme grave de sănătate dacă nu sunt descoperite la timp. Există 4 tipuri de boli care de cele mai multe ori nu dor, însă provoacă daune sănătății organismului.

Diabetul

Diabetul este una dintre cele mai întâlnite boli. Această afecțiune poate cauza complicații grave, însă stadiul inițial al bolii nu se manifestă în niciun fel, astfel că depistarea ei se poate face doar cu ajutorul unei examinări la inițiativa pacientului. În cazul în care boala nu este depistată la timp, în organism au loc procese ireversibile, care deja nu mai pot fi ignorate. Atunci când pacientul apelează la medic cu niște simptome destul de pronunțate, tratamentul diabetului este deja foarte dificil și iar uneori este imposibil. Medicii recomandă ca nivelul zahărului din sângesă fie verificat o dată pe an și să se monitorizeze dinamica.

Tumoare în ovare

Bolile specifice sistemului reproducător nu provoacă durere în stadiile inițiale. O altă problemă este că nu toate femeile merg la un control ginecologic măcar o dată pe an. Aceste afecțiuni pot fi depistate doar cu ajutorul uneor verificări mai amănunțite. Recomandarea specialiștilor este să faceți un control de rutină în fiecare an.

Ateroscleroza

Un stil de viață sănătos nu este pentru toată lumea. Dieta alimentară a unor persoane poate să conțină elemente suplimentare care pot rămâne în organism. Unele grăsimi pot rămâne sub formă de placă pe pereții interiori ai vaselor de sânge, acestea contribuind la dezvoltarea insuficienței vasculare, iar în cel mai rău caz o persoană poate suferi un atac de cord. Dacă pacientul are vreo suspiciune de probleme cu sistemul vascular este recomandat să se adreseze la un medic specialist care îi va oferi sfaturi pentru o dietă și în cazul în care este necesar, va prescrie o terapie.

Boală autoimună

Bolile incurabile sunt practic incurabile, dar și foarte greu de depistat. Unii oameni pot trăi ani de zile cu astfel de boli fără măcar să bănuiască de existența acestora în organismul său. Sistemul imunitar la un moment dat trece la „ofensivă” împotriva propriului corp și îl face agresiv.

Citeste si:
Grăsimea corporală îți poate indica bolile de care poți suferi
Grăsimea corporală îți poate...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Iunie 2022 - 07 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.