Criza personalului medical se adâncește, astfel că managerii de spitale și autoritățile locale caută cu disperare doctori și le oferă până și locuințe de serviciu, pentru a-i încuraja să se angajeze la stat. Oamenii nu se înghesuie să ocupe posturile. Iată orașul din România care a recurs la această variantă.

Orașul din România care oferă locuințe de serviciu, pentru a-i încuraja pe medici să se angajeze la stat

Situația este cât de poate de gravă în municipiul Brăila, acolo unde criza de personal medical se simte acut. În spital sunt secții care funcționează în regim de avarie. La o unitate de primiri urgențe este nevoie de încă cel puțin 10 medici, dar sunt și alte secții care au nevoie de specialiști.

La radiologie, la medicină internă sau la cardiologie nu există personal suficient. Drept urmare, autoritățile și conducerea unității medicale încearcă să atragă doctori tineri care să își dorească să lucreze în spital și le oferă locuințe de serviciu în blocul ANL, construit în acest scop, chiar lângă Spitalul Județean.

Acolo sunt 31 de apartamente. 18 dintre ele sunt ocupate acum și mai sunt libere 13, 7 pentru medici și 6 pentru asistente medicale. Cei care solicită o astfel de locuință de serviciu trebuie să îndeplinească câteva condiții simple, anume să aibă până în 35 de ani, să nu dețină o casă în județ și în același timp să lucreze în Spitalul Județean ori în cel de Pneumoftiziologie din Brăila.

Potrivit regulamentului aprobat de consilierii judeţeni, cererile privind repartizarea de locuinţe pentru medici se înregistrează în ordinea primirii acestora şi se analizează de către Comisia Socială, contractele de închiriere fiind încheiate pe 5 ani, cu posibilitatea prelungirii termenului la solicitarea beneficiarului.

Citeste si:
Statul vrea miliardul de la OMV Petrom. Soluția găsită
Statul vrea miliardul de la...

Președinte CJ Brăila: „Avem cerere la ANL pentru realizarea încă unui bloc de locuințe pentru medici”

„Avem în Brăila un bloc de locuinţe construit prin ANL şi destinat tinerilor medici care vin să profeseze în judeţul Brăila. În ultima şedinţă de CJ am aprobat zece astfel de cereri venite din partea medicilor. În prezent, mai avem zece apartamente disponibile, din totalul de 32. Avem mare nevoie de medici la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila.

Cele mai deficitare sunt specializările UPU, unde lipsesc peste 10 medici, Radiologie, Medicină Internă, Cardiologie. Avem cerere la ANL pentru realizarea încă unui bloc de locuinţe pentru medici, cu 16 apartamente”, a declarat preşedintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, citat de Agerpres.

Citeste si:
Primul tău job: Top 3 aspecte importante pe care trebuie să le ştii
Primul tău job: Top 3 aspecte...

Preşedintele CJ Brăila a precizat că, prin transformarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila în spital clinic, unitatea spitalicească din Brăila va avea posibilitatea să angajeze mai repede resursa umană.

„Împreună cu Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii ‘Dunărea de Jos’ Galaţi, am făcut cerere la Ministerul Sănătăţii să ni se aprobe înfiinţarea a trei secţii clinice în cadrul Spitalului Judeţean, respectiv Chirurgie Generală, Medicină Internă şi Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reparatorie. Când va veni ordinul de ministru cu cele trei secţii clinice, automat noi vom schimba denumirea spitalului în spital clinic judeţean de urgenţă.

Aşteptăm ordinul de semnare pentru celelalte două secţii, pentru că una, cea de Chirurgie Generală, este deja aprobată la Ministerul Sănătăţii. Prin spitalul clinic, avem posibilitatea să angajăm mai repede resursa umană. Plus că, dacă va deveni spital clinic, automat vor veni rezidenţi de an mare şi sperăm că unii dintre ei vor rămâne în Spitalul Judeţean Brăila”, a explicat Chiriac.

Citeste si:
Unele spitale funcționează la cotă de avarie, din lipsă de specialiști
Unele spitale funcționează la...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 August 2022 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.