Publicația germană mopo.de a scris despre situația catastrofală provocată de pandemia de COVID-19 în România, Bulgaria și Ucraina. „Cum s-a putut întâmpla asta?” 

 

Analiza unei publicații germane despre situația catastrofală provocată de pandemie în România, Bulgaria și Ucraina, sub titlul „Idioții Europei”

Articolul Hamburger Morgenpost, intitulat „Idioţii Europei”, relatează despre criza de personal medical cu care se confruntă Ucraina, despre influența Bisericii ortodoxe în România și despre campaniile antivaccinare din Bulgaria.

„Este un iad, ca într-un război: aproape nimeni nu își poate imagina cu ce se confruntă în prezent medicii și asistentele în Europa de Est. Situația este catastrofală, pandemia face furori la o scară fără precedent. Cum s-a putut întâmpla asta?”, scriu străinii.

„Nicăieri în Europa nu au murit atât de mulți oameni de Covid-19 în decurs de 24 de ore ca în Ucraina: 765 de noi decese au fost raportate miercuri. O femeie din orașul Donețk povestește postului de televiziune ARD ce a trăit într-un spital: „Ni s-a spus că la un etaj sunt 44 de pacienți, toți puțin mai în vârstă.

Pentru 44 de persoane a fost o asistentă, un medic de gardă și un medic șef care i-a tratat pe toți”. Ca și alte țări din Europa de Est, Ucraina se luptă cu un val corona de proporții fără precedent. Situația din România este, de asemenea, gravă: incidența pe șapte zile este de peste 531, iar aproape toate spitalele sunt supraaglomerate” notează Hamburger Morgenpost.

Influența preoților în campania de vaccinare în România

„Vaccinează-te! (...) Dumnezeu se descoperă și prin știință, a predicat recent pastorul român Valeriu Roșcan. De fapt, un astfel de apel al unui duhovnic ortodox român este o raritate, pentru că tocmai închinătorii acestei confesiuni sunt cei care alimentează scepticismul cu privire la vaccinări.

Arhiepiscopul constănțean Teodosie Petrescu, de exemplu, susține că nimeni nu este responsabil pentru vaccin. Cei care vaccinează „își semnează condamnarea la moarte”, predică Teodosie Paraschiv, preot călugăr în mănăstirea Durau. Biserica Ortodoxă este extrem de influentă în țară”, se arată în articol.

Citeste si:
Ucraina va cumpăra gaze în comun cu ţările Uniunii Europene
Ucraina va cumpăra gaze în...

Poziția președintelui Klaus Iohannis, criticată

„Dar nici politica nu este cu totul nevinovată: „Practic am oprit pandemia”, a spus președintele Klaus Iohannis în iunie, când incidențele erau scăzute. La începutul lunii mai, 34 la sută dintre cei chestionați doreau să se vaccineze - în septembrie erau doar 16 la sută, potrivit sondajelor institutului IRES din București.”

Cuvinte dure pentru Bulgaria

„Politicienii din Bulgaria au fost, de asemenea, responsabili pentru rata scăzută de vaccinare. Partidele naționaliste extraparlamentare, cum ar fi Ataka (atac) și Wasrashdane (renaștere), neagă existența coronavirusului și astfel au dus la creșterea gradului de împotrivire față de vaccinare. Odată cu creșterea numărului de cazuri, țara a introdus acum restricții.

Citeste si:
Joe Biden: „Ucraina va primi asistență”. Germania ezită să trimită...
Joe Biden: „Ucraina va primi...

„Dacă continuăm să ne comportăm ca idioții Europei și să nu ne vaccinăm, ne vom afecta grav economia și turismul”, a avertizat inspectorul șef de sănătate Angel Kuntschew”, mai amintește ziarul german.

Sursa: mopo.de.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Octombrie 2021 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.