Mersul la medic nu poate fi o plăcere pentru nimeni, însă teama de dentist este în majoritatea dintre noi, indiferent de vârstă sau de sex. Deși tehnologia medicală a avansat mult în ultimii ani, iar medicii stomatologi se preocupă inclusiv de amenajarea cât mai plăcută a cabinetelor, vizitele la dentist se desfășoară, în general, doar la nevoie.

Chiar dacă avem tendința de a ne plânge de sistemul medical, România se află în topul preferințelor celor ce practică turism dentar. Aparatura modernă și costurile reduse, comparativ cu alte țări occidentale, sunt argumentele forte pentru un număr impresionant de mare de pacienți ce aleg țara noastră pentru a-și trata problemele stomatologice.

Cu toate acestea, o mare parte dintre conaționalii noștri evită cât mai mult posibil vizitele la medicul stomatolog și ajung la el doar atunci când durerea nu cedează la tratamentul administrat din proprie inițiativă. Deși multe medicamente se pot elibera doar cu prescripție medicală, foarte multe persoane își administrează inclusiv tratamente cu antibiotice fără a consulta medicul, ceea ce duce de multe ori la o agravare a problemei medicale și nici pe departe la rezolvarea ei.

Pentru a preîntâmpina problemele, medicii stomatologi ne recomandă să facem o vizită de rutină de aproximativ două ori pe an, dacă nu avem probleme medicale, și de trei sau chiar patru ori pe an, dacă suntem fumători sau purtători de proteze. Aceste vizite au ca scop verificarea danturii și a gingiilor și, în cazul în care specialistul observă motive de îngrijorare, poate solicita efectuarea unei radiografii pentru o analiză detaliată.

În funcție de nevoile dinților, medicul stomatolog ne poate recomanda ce periute de dinti sunt potrivite pentru noi, astfel încât să beneficiem de o igienă cât mai corectă.

Dacă ai evitat vizita la medicul stomatolog de ceva timp, iată care sunt câteva dintre semnele pe care nu trebuie să le ignori.

Citeste si:
Oana Roman și-a vizitat din nou mama. Ce a povestit despre Mioara...
Oana Roman și-a vizitat din...

Inflamația gingiilor

Deși poate trece neobservată, este o afecțiune ce poate indica grave probleme ale cavității bucale. Inflamația gingiei sau sângerarea sa fără motiv este un semnal important că trebuie să te vadă un medic stomatolog pentru depistarea problemei medicale.

Durerile dentare

Mulți dintre noi suferim de sensibilitate dentară, dar preferăm să evităm alimentele care ne-o declanșează decât să facem o vizită la cabinetul medical. Dacă aceasta persistă și după consumarea alimentului care a provocat-o, este momentul să îți faci o programare la medicul tău pentru a găsi cauza acestei dureri. Cel mai probabil, aceasta ascunde o problemă mai profundă, ce se poate agrava dacă nu este tratată la timp.

Apariția unor pete pe dinți

Nu este vorba de petele provocate de cafea sau de țigări, ci de niște pete albe care indică prezența unei carii. Acest aspect este mai puțin cunoscut, însă este bine de luat în seamă pentru a preveni posibile probleme mai grave. Cariile dentare în stadiu incipient nu dor la fel de tare precum cele care își schimbă culoarea, însă dacă nu sunt tratate la timp, acestea pot afecta serios dintele.

Citeste si:
Ce înseamnă vizita Regelui Charles al III-lea în România. Este...
Ce înseamnă vizita Regelui...

Pentru a avea o dantură fără probleme majore, este important să ne stabilim o rutină a igienei orale pe care să o respectăm zilnic. Vizitele la medicul stomatolog, curățarea corespunzătoare a danturii și clătirea cu apă de gură sunt cele mai simple metode de a ne păstra un zâmbet sănătos cât mai mult timp.


Despre autor:


Ultima actualizare: 26 August 2022 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.