Odată cu răcirea vremii și începerea sezonului de toamnă, ne putem ciocni de gripă. Această boală nu este altceva decât un virus destul de contagios care afectează sistemul respirator atacând nasul, gâtul și plămânii. Cea mai eficientă metodă de protecție contra acestei afecțiuni este vaccinul antigripal.

Vaccinul antigripal. Când începe sezonul gripei

De cele mai multe ori, gripa este confundată cu răceala, pentru că ambele au simptome asemănătoare. În realitate, cele două sunt diferite prin durata simptomelor. În cazul unei răceli, simptomele persistă doar câteva zile, în timp ce în cazul gripei acestea pot dura chiar și câteva săptămâni bune. În cele mai grave cazuri, gripa netratată poate declanșa pneumonie.

Sezonul gripei începe în luna octombrie și ține până în luna mai. Gripa poate ataca oricare organism, însă unele persoane sunt mai vulnerabile. Este vorba despre vârstnicii de peste 65 de ani, persoanele care au afecțiuni cronice (astm, diabet sau boli de inimă), femeile însărcinate și copii mai mici de 5 ani.

Când este recomandat să faci vaccinul antigripal

Medicii specialiști recomandă ca vaccinul antigripal să fie făcut înainte de începerea sezonului gripal, adică cu două săptămâni înainte pentru că în această perioadă corpul va reuși să producă anticorpi. Vaccinul antigripal ajută organismul să treacă mai ușor prin boală.

Alexandru Rafila a transmis anterior că sezonul gripal 2022-2023 va fi „unul mai serios”, iar oamenii vor avea acces la vaccinul antigripal la sfârșitul lunii septembrie, început de octombrie. Inițial, pentru sezonul din acest an vor fi comandate 1,5 milioane de doze de vaccin.

Care sunt simptomele gripei

Virusul gripal are o perioadă de incubație de 1-4 zile. Gripa trece după 3-7 zile de la apariția simptomelor, însă tusea poate persista și mai mult de 2 săptămâni.

Citeste si:
Cum se simte fiica lui Mihai Morar, la două luni de la operație: „O...
Cum se simte fiica lui Mihai...

Persoanele care sunt infectate cu gripă au următoarele simptome:

• Febră sau stare febrila (frisoane)

• Tuse

• Durere de gat

• Nas înfundat

• Dureri musculare

• Dureri de cap

• Oboseală

• Vărsături și diaree la anumite persoane

În cazul în care gripa nu se tratează nici după două săptămâni, atunci aceasta poate declanșa alte afecțiuni precum:

• Pneumonie virală

• Accentuarea simptomelor bolilor cronice

• Pneumonie bacteriană

• Sinuzită

• Otită medie


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 August 2022 - 03 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.