Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a transmis că aproximativ 10% dintre cazurile de cancer depistate în Europa sunt provocate de poluare sub diverse forme. Organizația susține că aceste cazuri ar putea fi evitate cu ajutorul politicilor de mediu mai stricte.

Poluarea provoacă 10% dintre cazurile de cancer în Europa

AEM susține că poluarea atmosferică, fumatul pasiv, razele UV și alți factori contribuie la apariția cancerului în Europa.

„Expunerea la poluarea atmosferică, la fumatul pasiv, la razele ultraviolete, la azbest, la anumite produse chimice şi la alţi poluanţi se află la originea a peste 10% din cazurile de cancer din Europa", au comunicat reprezentanţii AEM într-un comunicat.

Organizația menționează că numărul cazurilor ar putea scădea considerabil în cazul în care s-ar implementa politici de mediu mai severe

„Toate riscurile cancerigene de mediu şi profesionale pot fi reduse. Cazurile de cancer provocate de mediu şi cauzate de radiaţii sau de agenţi chimici carcinogeni pot fi reduse până la un nivel aproape neglijabil", a declarat Gerardo Sanchez, specialist de la AEM.

Potrivit datelor transmise de AEM, poluarea aerului este responsabilă pentru 1% din cazurile de cancer şi pentru 2% din decesele provocate de cancer. Conform unor studii recente s-a constatat o corelaţie între expunerea pe termen lung la particule, un poluant atmosferic major şi leucemia la adulţi şi la copii.

Azbestul a fost interzis în UE

Radonul este un gaz radioactiv natural care poate fi inhalat în încăperile slab aerisite. Acesta este responsabil pentru 2% din cazurile de cancer raportate în Europa.

De asemenea, razele ultraviolete de origine solară şi artificială estimează aproximativ 4% din toate cazurile de cancer, în special pentru melanom, o formă gravă a cancerului de piele, numărul de cazuri al acestui tip de cancer fiind în creștere în Europa în ultimii ani. Totodată, anumite substanţe chimice care sunt folosite la locurile de muncă şi sunt eliberate în medicul înconjurător sunt cancerigene.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Plumbul, cromul, pesticidele, arsenicul, bisfenolul A şi substanţele alchilate per- şi polifluorurate (PFAS) sunt cele mai periculoase substanțe pentru sănătatea europenilor. În anul 2005, azbestul a fost interzis în UE. Anual, în Europa în jur de 2,7 milioane de persoane sunt diagnosticate cu o formă de cancer, iar 1,3 milioane de persoane decedează din această cauză.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Iunie 2022 - 02 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.