Oamenii apelează de multe ori la multivitamine și la suplimente alimentare pentru a-și întări imunitatea și sănătatea organismului. Medicii spun că există vitamine pe care corpul nu are de unde să le asimileze în afară de suplimente. De cele mai multe ori acestea se administrează în perioada de toamnă și primăvară, atunci când începe sezonul virozelor, iar organismul are nevoie de o doză și mai mare de imunitate și vitamine stocate pentru a face față virușilor. Însă până la urmă, aceste suplimente alimentare sunt un real ajutor sau doar o schemă de comercializare a produselor farmaceutice?

Multivitaminele și suplimentele alimentare sunt benefice pentru organism sau nu?

Omega 3, uleiul de pește, colagenul și alte multivitamine sunt extrem de populare în rândul persoanelor care vor să își întărească organismul. Potrivit celor mai recente cercetări, aceste suplimente indică faptul că nu sunt atât de eficiente pe cât se pare.

Într-un raport al celor de la newscientist.com se arată că nu este exact dacă suplimentele alimentare ajută la protejarea împotriva cancerului sau a bolilor cardiovasculare la adulți. Ba mai mult, unele suplimente ar putea crește riscul de cancer.

Majoritatea adulților administrează măcar un tip de multivitamine. Aceștia consideră că în acest mod suplinesc organismul cu unele vitamine lipsă din organism sau în deficit.

Un grup de cercetători au realizat mai multe studii prin care au urmărit utilizarea de suplimente alimentare și efectul lor în prevenirea unor boli. Aceștia au analizat 84 de studii dintre care 54 au fost publicate.

,,Pentru majoritatea suplimentelor de vitamine și minerale, inclusiv combinații precum multivitaminele, nu am putut găsi suficiente dovezi pentru a recomanda utilizărarea lor în prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului, cu câteva excepții”, a declarat vicepreședintele organizației, Michael Barry.

Alternativă pentru multivitamine și suplimente alimentare

Specialiștii au spus că nu recomandă administrarea suplimentelor cu vitamina E și beta-caroten. Suplimentele care conțineau vitamina E nu au avut niciun efect pozitiv în prevenirea decesului prematur, a bolilor cardiovasculare sau a cancerului.

Citeste si:
De ce este necesar să știi engleza dacă vrei să studiezi în...
De ce este necesar să știi...

Totodată, mai multe dovezi au indicat faptul că beta-carotenul, care reprezintă un pigment transformat în vitamina A în organism, poate duce la creșterea riscului de cancer pulmonar la persoanele care fumează. Experții menționează că aceste noi recomandări nu se aplică persoanelor cu deficiențe de vitamine și minerale sau persoanelor care sunt însărcinate.

,,În acest caz, avem o recomandare separată privind utilizarea suplimentelor” , adaugă ei.

Potrivit unui alt studiu scris de cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Illinois. suplimentele alimentare sunt o pierdere de bani, de timp și de speranțe false, însă aceștia continuă să le includă în dieta lor.

,,Vedem că vitaminele și suplimentele, din păcate, nu sunt un glonț de argint pentru oamenii sănătoși. Cei mai mulți oameni presupun într-adevăr că vitaminele sunt complet benigne, dar putem vedea, în unele cazuri, că acestea pot fi dăunătoare.” , spune autoarea principală Jenny Jia.

Citeste si:
STUDIU. Somnul de mai puțin de 5 ore duce la apariția mai multor boli
STUDIU. Somnul de mai puțin...

Suplimentele le oferă oamenilor un fals sentiment de siguranță și de îmbunătățire a sănătății. Specialiștii spun că există și alte soluții care pot înlocui aceste suplimente și care pot avea un real rezultat. O dietă sănătoasă bogată în fructe și legume, exerciții fizice și respectarea recomandărilor medicilor sunt lucruri care vă pot ajuta să aveți o viață liniștită și sănătoasă.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Iunie 2022 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.