De peste 30 de ani, celulele stem din sânge și țesutul ombilical sunt folosite pentru tratarea a peste 80 de boli grave. Printre acestea se numără diverse forme grave ale cancerului și a leucemiei, tulburări metabolice sau ale sistemului imunitar. Specialiștii au fost încurajați de rezultatele obținute să continue cercetările pentru a găsi soluții și pentru alte boli grave.

Celulele stem, un tratament eficient contra mai multor boli grave

Specialiștii în domeniu au realizat sute de studii prin care încearcă să identifice metode noi de tratare a unor boli cu ajutorul celulelor stem recoltate din placentă și alte țesuturi ale organismului. Astfel de celule care sunt recoltate la naștere și apoi stocate în condiții de criogenie, ȋși pot păstra proprietățile timp de zeci de ani.

În momentul în care ajung să fie reintroduse în organism, acestea pot ȋnlocui orice alte tipuri de celule – hepatice, pulmonare renale, pancreatice etc. Prin urmare, celulele stem sunt cele care contribuie la regenerarea țesuturilor afectate de diferite boli.

Tipuri de afecțiuni

Potrivit doctorului Wolfram Dempke, expert internațional cu peste 30 de ani de experiență în hematologie, oncologie și tratamente pe bază de celule stem, în urma studiilr efectuate până acum s-a ajuns la concluzia că tratamentele pe bază de celulele stem din placentă și alte țesuturi perinatale pot fi benefice în multe tipuri de boli, cum ar fi cele cardiovasculare, tulburările neurologice (accident vascular cerebral, autism, scleroză multiplă) sau diabetul zaharat.

„Asta se ȋntâmplă pentru că celulele stem mezenchimale, regăsite la nivelul placentei, sunt imuno-evazive, adică exprimă niveluri scăzute ale markerilor de compatibilitate, putând fi astfel acceptate cu mai multă ușurință chiar și de membrii familiei și cu mai puține riscuri de reacții adverse. E o proprietate unică, ce poate fi exploatată ȋn medicina regenerativă”, spune Prof. Dr. Wolfram Dempke.

Boli neurologice

Bolile din categoria neurologică sunt tot mai frecvent întâlnite, chiar și la persoanele tinere. Medicii spun că au observat o îmbunătățire a simptomelor și a calității vieții la pacienții cu scleroză multiplă, Parkinson sau AVC care au primit transplanturi de celule stem. Persoanele care au rămas cu traume după accidentele vasculare cerebrale au ȋnceput să meargă fără ajutor, să ȋși folosească membrele paralizate, să vadă, să audă și să vorbească mai bine doar după o singură transfuzie.

Citeste si:
Bolnavii de Parkinson fac terapie prin tango. Proiectul este unic...
Bolnavii de Parkinson fac...

Diabet zaharat

Rezultate foarte bune au fost înregistrate și în cazul tratării diabetului zaharat de tip II cu ajutorul transplantului de celule stem mezenchimale din placentă. În urma administrării a trei doze de tratament timp de trei luni, pacienților le-a scăzut semnificativ doza de insulină necesară și totodată le-a crescut nivelul peptidei C.

Funcția renală și cea cardiacă au fost ȋmbunătățite și nici efecte secundare nu au fost înregistrate. Experții estimează că în mai puțin de un deceniu, diabetul va putea fi tratat în mare parte folosind celule stem.

Transplantul de celule stem

Transplantul de celule stem este de două feluri: autolog și alogenic, explică

Dr. Dempke, profesor de Hematologie și Oncologie la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Cambridge, a explicat că există două tipuri de transplant de celule stem: autolog și alogenic.

Citeste si:
Cercetatorii sunt aproape de gasirea unui leac pentru diabet
Cercetatorii sunt aproape de...

Transplantul autolog este realizat cu celule proprii, recoltate de la pacient, iar cel alogenic cu celule provenite de la donatori – înrudiți (membrii familiei) sau neînrudiți. Chiar dacă ambele variante s-au dovedit a fi eficiente, ȋn studiile clinice, recoltarea de celule stem proprii are o serie de avantaje ȋn plus, menționează doctorul.

„Dacă recoltăm, la naștere, toată placenta, sângele și țesut ombilical, bebelușul are asigurată o cantitate optimă pentru un tratament complex, chiar și când ajunge la maturitate. Ȋn plus, șansele ca organismul să respingă tratamentul sunt extrem de mici, iar cantitatea mare de celule obținută poate fi folosită pentru utilizări multiple. Ȋn cazul unui transplant alogenic, pot fi necesari chiar și 20 de donatori compatibili pentru a strânge cantitatea de celule stem necesară. Aceasta duce la creșterea atât a timpului, cât și a costului terapiei. Stocarea celulelor derivate din placentă este, prin urmare, o investiție ȋn sănătate, ce oferă acces la noi tratamente”, a precizat expertul în medicină.

Citeste si:
Carne crescuta in laborator din celule stem de provenienta animala,...
Carne crescuta in laborator...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Iunie 2022 - 01 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.