Cheagurile de sânge din organism pot avea urmări nu atât de plăcute precum ne imaginăm. Acestea pot apărea la orice vârstă, în diverse părți ale corpului și nu sunt sesizabile fără un control medical. Cheagurile de sânge pot provoca până și decesul. De aceea, este bine să cunoaștem ce semne sunt specifice cheagurilor de sânge, pentru a interveni la timp.

Iat câteva semne ale cheagurilor de sânge pe care nu trebuie să le ignori, deoarece în joc este sănătatea și viața ta.

1. Umflarea membrelor inferioare

Atunci când un membru inferior începe să se umfle, aceasta ar putea fi un semn al trombozei venoase profunde. Acest tip de cheag de sânge poate cauza mai multe probleme de sănătate, deoarece oxigenul distribuit prin sânge nu mai are acces în tot corpul, lucru care duce la o circulație îngreunată și cauzează umflarea mâinilor sau a picioarelor. Dimineața oamenii observă că mâinile și picioarele sunt mai umflate, însă acest lucru este din cauza reținerii apei. Dacă peste zi sau chiar în câteva zile acestea nu se desumflă, atunci ar trebui să mergeți la un control medical.

2. Dureri și sensibilitate la mâini și picioare

Pe lângă umflarea membrelor, tromboza venoasă profundă poate provoca sensibilitate și durere. Dacă nu există o altă cauză pentru care aveți astfel de simptome, atunci acesta poate fi un semn de alarmă asupra cheagurilor de sânge din organism. De asemenea, piciorul sau mâna afectată poate fi sensibilă la durere și poate să doară.

3. Dungi roșii pe lungimea venelor

Un alt semn al trombozelor venoase sunt formarea unor dungi roșii deasupra pielii de pe picior. Atunci când le atingi, acestea sunt mult mai calde ca restul pielii membrelor. Dacă apar pe zona venelor și sunt și calde la atingere, atunci trebuie să mergi neapărat la medic.

4. Dureri în piept și dificultate la respirație

Dacă vorbim despre cheagurile de sânge care se pot forma la nivelul plămânilor, situația este și mai serioasă. Aceste tromboze pot avea consecințe fatale pentru persoanele care nu se adresează la timp la medic. Durerile în piept și dificultatea de respirație sunt cele mai importante semne și nu trebuie ignorate. Cea mai întâlnită complicație a trombozelor venoase profunde este embolismul pulmonar. Acesta apare atunci când un cheag sau o parte a unui tromb se desprinde și se blochează în plămâni.

Citeste si:
Stresul constant. Care sunt bolile de care poți suferi din cauza...
Stresul constant. Care sunt...

5. Tuse fără motiv

De cele mai dese ori, tusea apare în cazul unei răceli, gripe sau alergii. Însă o tuse inexplicabilă deja este un semn al formării cheagurilor de sânge. Pe lângă tuse ai putea avea și dificultăți de respirație, bătăi rapide ale inimii sau amețeală.

6. Dureri de cap cronice

Foarte multe persoane se confruntă cu durerile de cap din varii motive. Însă durerile de cap rovocate de prezența unor cheaguri de sânge din organism sunt acute. Dureri sunt atât de puternice încât oamenii nu se vor putea concentra și nu vor putea realiza acțiuni simple. Medicamentele obișnuite nu vor putea să îți amelioreze durerile de cap. Dacă te confrunți cu astfel de simptome, trebuie să mergi la medic, deoarece ar putea exista varianta unor cheaguri de sânge la cap.

Citeste si:
Test pentru sănătate: Află în doar 30 de secunde dacă ai o inimă...
Test pentru sănătate: Află în...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Iunie 2022 - 02 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.