Sfaturile medicilor în privința mușcăturilor de căpușă
Unii medici susțin că dacă s-a întâmplat să te alegi cu o mușcătură de căpușă, aceasta poate fi înlăturată și acasă, fără a fi nevoie să mergi la spital. Aceasta se poate îndepărta cu o pensetă rotundă, iar în cazul în care i se rupe capul și acesta rămâne în piele, nu trebuie să intri în panică, deoarece infecția nu se va mai transmite.
"Pentru îndepărtarea căpușei poți folosi o pensetă cu margini rotunde sau o pensetă specială pentru căpușe pe care o găsești cam la orice farmacie cu 10-15 lei. Dacă se rupe capul și rămâne în piele, nu mai există risc de a transmite infecția. În acest caz, poți încerca să scoți ulterior capul căpușei, însă dacă e foarte mic nu este o problemă deoarece va fi eliminat spontan în procesul de cicatrizare a pielii" , spune medicul Alexandra Latcu.
În schimb, medicii menționează că timpul eliminării căpușei este extrem de important. Cu cât aceasta este extrasă mai repede, cu atât riscul de infectare este mai scăzut. În cazul în care alegi să nu riști prin a scoate căpușa în condiții casnice, poți merge la orice cabinet medical pentru ajutor medical specializat. Însă medicii mai atenționează că mușcătura de căpușă nu este un caz extrem și nu este nevoie să mergi la urgențe de fiecare dată când întâmpini o astfel de problemă.
"Bineînțeles că dacă nu puteți scoate căpușa sau dacă nu vreți să faceți acest lucru, va puteți prezenta la cel mai apropiat cabinet medical. Va rog eu: NU mergeți la urgențe pentru o mușcătură de căpușă. E timpul să înțelegem că mușcătura de căpușă NU este o urgență", spune medicul.
Citeste si:Românii, la Urgențe în prima zi de Crăciun. Viteza, alcoolul și...
![]()
Despre autor:

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Ziua Pădurilor: cum poți produce sustenabil hârtie, fără să distrugi pădurile
Sursa: green.start-up.ro
-
Cât costă carnea de miel în 2023? Prețurile din magazine și de la fermieri
Sursa: retail.ro
-
#NOHACK Expert Talks - datele noastre ajung online și antrenează AI-ul
Sursa: start-up.ro
-
Dan Avram, BT: „Clienții se așteaptă ca onboardingul să fie rapid, ca...
Sursa: futurebanking.ro
-
Fiica lui Nosfe a simțit că tatăl ei a murit. Mădălina Crețan, mărturisiri...
Sursa: kudika.ro
-
Uitați-vă bine la el! El este venerabilul Jindai Sakura, cel mai bătrân copac...
Sursa: garbo.ro
-
Studiu: Drogurile și alcoolul nu încurajează creativitatea consumatorilor
Sursa: wall-street.ro