Odată cu primăvara, numărul căpușelor prezente în zonele de odihnă din aer liber s-a majorat. Medicii atenționează părinții să fie mai atenți la copii și să fie verificați după fiecare ieșire în natură.

Sfaturile medicilor în privința mușcăturilor de căpușă

Unii medici susțin că dacă s-a întâmplat să te alegi cu o mușcătură de căpușă, aceasta poate fi înlăturată și acasă, fără a fi nevoie să mergi la spital. Aceasta se poate îndepărta cu o pensetă rotundă, iar în cazul în care i se rupe capul și acesta rămâne în piele, nu trebuie să intri în panică, deoarece infecția nu se va mai transmite.

"Pentru îndepărtarea căpușei poți folosi o pensetă cu margini rotunde sau o pensetă specială pentru căpușe pe care o găsești cam la orice farmacie cu 10-15 lei. Dacă se rupe capul și rămâne în piele, nu mai există risc de a transmite infecția. În acest caz, poți încerca să scoți ulterior capul căpușei, însă dacă e foarte mic nu este o problemă deoarece va fi eliminat spontan în procesul de cicatrizare a pielii" , spune medicul Alexandra Latcu.

În schimb, medicii menționează că timpul eliminării căpușei este extrem de important. Cu cât aceasta este extrasă mai repede, cu atât riscul de infectare este mai scăzut. În cazul în care alegi să nu riști prin a scoate căpușa în condiții casnice, poți merge la orice cabinet medical pentru ajutor medical specializat. Însă medicii mai atenționează că mușcătura de căpușă nu este un caz extrem și nu este nevoie să mergi la urgențe de fiecare dată când întâmpini o astfel de problemă.

"Bineînțeles că dacă nu puteți scoate căpușa sau dacă nu vreți să faceți acest lucru, va puteți prezenta la cel mai apropiat cabinet medical. Va rog eu: NU mergeți la urgențe pentru o mușcătură de căpușă. E timpul să înțelegem că mușcătura de căpușă NU este o urgență", spune medicul.

Citeste si:
Românii, la Urgențe în prima zi de Crăciun. Viteza, alcoolul și...
Românii, la Urgențe în prima...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Mai 2022 - 03 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.