Hepatita care a lovit copiii din toată lumea se răspândește repede și în România. Avem încă doi suspecți de această boală. Nimeni nu știe încă ce virus îi îmbolnăvește pe cei mici și cum se propagă. Medicii recomandă o igienă strictă a mâinilor. În ceea ce o privește pe fetița de 5 ani internată la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu, aceasta are acum nevoie de transplant hepatic.

Medic, despre noua hepatită la copii

Fetița de 5 ani internată de trei săptămâni la Spitalul Grigore Alexandrescu și suspectă de hepatită de cauză necunoscută are nevoie acum de transplant hepatic. Mamei i s-au făcut analizele joi și s-a aflat că este compatibilă, prin urmare aceasta va fi donatorul pentru copilul său.

„Noi am internat mama pentru nişte analize uzuale şi tomografie cu volumetrie, pentru a afla dacă volumul lobului stâng permite transplant hepatic de la donator viu. În cazul dat, cea mai compatibilă e mama, că are A2, grupa fetiţei”, a transmis doctorul Vladislav Brașoveanu.

Nu se cunoaște când și unde va avea loc intervenția, căci în România nu există niciun centru de transplant pediatric acreditat. Ministerul Sănătății are un acord cu un centru de transplant hepatic din Italia, aceasta fiind singura soluție la ora actuală pentru micuță. În prezent, se fac eforturi pentru acreditarea de urgență a Spitalului Grigore Alexandrescu, așa încât copila să nu mai fie dusă în străinătate.

Alți doi micuți sunt suspecți de hepatită fără cauză cunoscută, unul de 8 luni și celălalt de 10 ani. Exact ca în celelalte 200 de cazuri din lume, sursa bolii nu a putut fi stabilită încă.

„Probabil că ne aflăm în faţa unui virus care nu a făcut parte din musafiri copiilor cu vârsta foarte mică în ultimii 2 ani, poate din cauza pandemiei şi a lock-down-ului si copiii astia nefiind la creşă şi neîntâlnindu-se cu nimic”, a explicat doctorul Mihai Craiu, pentru Observator.

Simptomele noii hepatite

Hepatita nouă debutează la fel ca celelalte hepatite. Important este ca părinții sau tutorii să sune medicul imediat cum au văzut primele semne: greață, vărsături, modificare în aspectul scaunului sau modificare în aspectul urinei ori tegumente care să fie modificate la culoare, să fie îngălbenite.

Citeste si:
Cum ne dau copiii lecții de viață?
Cum ne dau copiii lecții de...

La nivel mondial, până în acest moment, 2 copii au murit după ce au fost diagnosticați cu noua hepatită, iar 17 au fost supuși transplantului hepatic. Un lucru este cert: în Marea Britanie, minorii diagnosticați cu această maladie nu i-au îmbolnăvit și pe ceilalți membri ai familiei. Medicii sunt de părere că nerespectarea regulilor de igienă ar fi cauza pentru care cei mici sunt predispuși să se îmbolnăvească de noua tulpină.

„Şi care evoluează fulminant, că 1 din 10 copii ajunge atât de rău, nu cu ficatul, ci cu capul, fiindcă boala te omoară pentru că faci edem cerebral, faci encefalopatie hepatică, încât ajungi la transplant hepatic”, a completat doctorul Mihai Craiu.

„Nu are rost sa ne panicam si sa ne anulam to ce insemana de la frecventarea scolii pentru ca sunt parinti care au decis sa si tina copiii acasa pana se afla despre ce e problema”, a mai spus el.

Citeste si:
Ce trebuie să știi despre infecția cu Salmonella
Ce trebuie să știi despre...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Aprilie 2022 - 11 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.