Un stil de viață sănătos înseamnă, în primul rând, riscuri mai mici de îmbolnăvire, o stare de spirit mai bună, dar și o creștere a speranței de viață. Obiceiurile pe care tu le adopți în fiecare zi pot fi schimbate în așa fel încât să primeze sănătatea fizică și mintală. În cele din urmă, îți vei mulțumi pentru alegerile făcute.

Ai grijă la alimentele pe care le consumi

O alimentație echilibrată nu înseamnă că nu mai poți mânca o prăjitură sau o pizza cu prietenii, ci presupune să nu faci în fiecare zi exces de alimente gustoase și tentante, dar care sunt sărace în nutrienți și bogate în grăsimi saturate, zahăr sau sare.

Mâncarea pregătită în casă este cea mai recomandată, cu atât mai mult dacă ai și posibilitatea de a-ți procura lactate, carne de curte sau fructe și legume dintr-o grădină de la țară. Cu toate astea, sunt și alimente procesate considerate bune, precum tonul la conservă, în suc propriu, sau cerealele integrale.

Pentru a recurge la cât mai puține suplimente de vitamine și minerale, consumă cât mai multe fructe și legume, chiar și uscate sau congelate, fiind o sursă naturală prin care să-ți asiguri buna funcționare a organismului.

Acționează pentru o minte sănătoasă

Grija față de corp, printr-o alimentație echilibrată, trebuie continuată cu acțiuni benefice pentru un psihic sănătos și puternic. Stresul, problemele și îngrijorările fac parte din viață, doar că mai sunt „hrănite” și de alte obiceiuri dăunătoare. Așadar:


  • Fă o pauză de la tehnologie, respectiv știri care dezvăluie numai problemele societății;


  • Nu abandona ceea ce-ți place să faci, fie că e vorba de citit, plimbări cu bicicleta sau desenat;


  • Socializează zilnic cu oameni, chiar și pe rețelele de socializare, dar și față în față, pe cât posibil;


  • Profită de timpul liber și alege să ieși în natură cu familia sau prietenii tăi;


  • Gândește pozitiv, stai ancorat în realitate și acceptă prezentul. Există soluții pentru problemele cu care te confrunți, la fel cum în spatele unui nor există întotdeauna un cer senin.

    Citeste si:
    Cum organizezi o nuntă la conac: 5 sfaturi utile
    Cum organizezi o nuntă la...

Mai mult, faptul că apelezi la ședințe de terapie cu un psiholog și aplici tehnici de respirație și meditație reprezintă un pas important pentru grija ta față de psihic.

Verifică-ți periodic starea de sănătate

În loc să crezi că ai o problemă de sănătate și să cauți tot timpul soluții pe internet, mai bine apelează la medicul tău familie sau la consultatii medicale online.

Este ideal să-ți faci anual un set standard de analize de sânge. În acest fel, ai o privire generală asupra stării de sănătate a organismului tău și poți veni la timp cu remedii, dacă sunt depistate anumite deficiențe. Un stil de viață sănătos ar trebui să se reflecte în aceste analize.

Exercițiile fizice trebuie să existe în rutina ta

Vei găsi de fiecare dată scuze pentru faptul că nu faci sport sau că nu ai grijă de condiția ta fizică, cel puțin într-un mod de bază. Fizicul și mentalul se leagă de acest obicei sănătos, prin urmare:

Citeste si:
Noul dispozitiv ce poate aduce plus valoare în stilul de viață
Noul dispozitiv ce poate...

  • Fă mici pauze de la sesiunile de lucru din fața calculatorului, în care poți face câteva exerciții fizice ușoare, învățate la școală, sau chiar să dansezi. În plus, sunt tot felul de aplicații cu programe fitness de până la 10 minute.


  • Încearcă să mergi măcar o jumătate de oră pe jos, chiar și seara, după programul de muncă. Un drum dus-întors între casă și un supermarket îmbină cumpărăturile ușoare cu plimbatul.


  • În weekend sau zilele libere, alocă mai mult timp mișcării, fie că vorbim de o drumeție în natură, tenis cu prietenii sau o alergare ușoară prin parc.

Acordă importanța cuvenită somnului

Somnul este vital pentru refacerea organismului după o zi plină. Orele de somn diferă de la un om la altul, însă minimum 7 ore sunt mereu necesare. Acum, contează foarte mult și calitatea somnului, de aceea investește într-o saltea bună, perne și așternut confortabile, dar asigură-te că ai și un microclimat optim în locuință, începând de la temperatură, umiditate, până la nivelul de zgomot.

Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

De asemenea, înainte să te duci la culcare, eliberează-te de griji, deoarece ele oricum vor fi în atenția ta de dimineață.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.