Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că pericolul pandemiei de coronavirus nu a dispărut în totalitate, iar un posibil val șase poate apărea în toamnă, însă cu o altă tulpină.

România s-ar putea confrunta cu valul șase de COVID în toamnă

Alexandru Rafila a declarat la RFI că ne-am putea ciocni de un al șaselea val de pandemie cu coronavirus în toamnă, însă autoritățile monitorizează situația pentru a nu o scăpa de sub control.

„Monitorizăm lucrurile îndeaproape, încât să vedem ce se întâmplă, dar nu putem discuta de un val şase, putem discuta cel mult de o stabilizare a numărului de cazuri din valul cinci, nu discutăm despre un val şase. Un val şase presupune o altă tulpină care circulă şi care se transmite susţinut în comunitate, iar lucrul acesta nu cred că se va întâmpla înainte de această toamnă, poate nici în toamnă nu se va întâmpla, aşa că nu cred că trebuie să îngrijorăm populaţia în mod inutil”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a spus că situația de creştere a numărului de cazuri din Franţa, Germania, Italia şi Austria, şi situația ce are loc la moment în China sunt cu totul diferite. Acesta crede că varianta Omicron se răspândește rapid acum în China deoarece anterior a fost depistată mai puțin. Rafila spune că nu este o cauză de îngrijorare numărul de cazuri de îmbolnăvire, atâta timp cât cazurile de spitalizare sunt în scădere.

„Nu este îngrijorător, atât timp cât vedem doar o creştere a numărului de cazuri şi nu vedem o creştere a numărului de cazuri în spitale. Creşterea poate să devină preocupantă, în cazul în care numărul de cazuri mai mare se cuplează şi cu un număr mai mare de spitalizări sau cazuri grave. Dacă însă creşterea numărului de cazuri este doar rezultatul unor forme uşoare de boală, atunci ea nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică”, a spus ministrul.

Citeste si:
CNSU a declarat stare de alertă în județul Vrancea din cauza zăpezii
CNSU a declarat stare de...

Românii ar trebui să fie precauți în continuare

Autoritățile au renunțat la starea de alertă pe teritoriul României. Rafila a propus ridicarea treptată a restricțiilor, însă s-a considerat că nu mai este cazul. Numărul de infectări a început să scadă, spitalizările și numărul de decese din cauza COVID la fel, astfel s-a decis să se renunțe la restricții.

Totuși, Rafila recomandă în continuare ca populația să fie precaută și să țină cont de îndemnul autorităților. Chiar dacă restricțiile au fost ridicate, însă cazuri de infectare cu coronavirus în continuare se depistează.

„Noi din punct de vedere profesional, medical, am continuat să recomandăm câteva lucruri pe care le considerăm esenţiale în această perioadă, când există încă transmitere comunitară a infecţiei cu noul coronavirus, chiar dacă numărul de cazuri a scăzut, observăm că totuşi câteva mii de cazuri înregistrate zilnic nu sunt puţine şi până această transmitere comunitară nu încetează, adică îmbolnăvirea poate să se întâmple oriunde, datorită prezenţei de persoane care sunt infectate, atunci în mod evident, recomandările noastre sunt în continuare aceleaşi, respectiv utilizarea măştii în spaţiile închise şi mijloacele de transport în comun, evitarea aglomeraţiilor, igiena individuală”, a mai spus Alexandru Rafila în interviul de la RFI.

Citeste si:
Aproximativ 3.000 de noi cazuri de infectare cu COVID-19 în ultima...
Aproximativ 3.000 de noi...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Martie 2022 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.