Ai aflat recent că ești însărcinată? Probabil că te afli în al nouălea cer, iar fericirea se citește pe chipul tău la orice pas. Este normal, doar vei deveni peste nouă luni mămică, iar acest lucru marchează cel mai important capitol din viața ta și a partenerului tău. De când afli că ești însărcinată ar fi bine să cunoști anumite aspecte pe care dorim să le împărtășim cu tine și care, sperăm noi, să te ghideze în noua etapă a vieții tale.


  1. Respectă cu sfințenie controalele medicale

Pentru a confirma sarcina, poți să te programezi la un control medical ginecologic încă din săptămâna a cincea de sarcină. Deși embrionul este mic și activitatea cardiacă nu poate fi auzită prin aparatul Doppler, micuța ta minune crește într-un mod spectaculos, de la zi la zi. Este esențial să asculți sfaturile medicului ginecolog și în același timp este important să te simți bine în preajma lui și să sudezi legătura dintre voi. Ca viitoare mămică, ai nevoie ca sentimentul de siguranță să-ți fie mereu validat, așa că, alege cu grijă medicul care îți va supraveghea de acum înainte sarcina. De asemenea, este necesar să îți faci toate analizele cerute de medic, iar testele de screening trebuie făcute la timp.


  1. Ai grijă la alimentație

Se spune în tradiția populară că femeia gravidă are pofte, deși știința nu dovedește această ipoteză. Bineînțeles că în această perioadă te răsfeți și atentezi fără regrete la o porție de paste aburinde sau negrese pregătite neapărat în casă. Poți să mănânci dulce, dar cu responsabilitate și nu consuma prăjituri din comerț. Fă-le tu în casă, controlând în acest mod cantitatea de zahăr și, mai ales, ingredientele adăugate. În același timp, nu exagera cu zahărul, pentru că riști să dezvolți diabet gestațional care îți poate pune în pericol sarcina.

Mănâncă diversificat și renunță la fast-food. Fibrele sunt extrem de importante în alimentația unei gravide, mai ales că nesuferita constipație s-ar putea să-ți creeze probleme pe tot parcursul celor nouă luni. Mănâncă fructe multe, mai ales pere, mere, kiwi și ananas, care ajută digestia și hidratează în același timp. Mănâncă doar lactate pasteurizate, brânză pasteurizată și evită brânzeturile moi pecum feta, Brie, Rouquefort, Camembert, Gorgonzola sau brânzeturi mexicane. Mai mult, evită ouăle crude sau insuficient pregătite. Mănâncă doar ouă fierte foarte bine și refuză alimentele care conțin ouă crude. De asemenea, fructele de mare trebuie evitate și toate speciile de pești de mare precum rechinul, macroul, bibanul sau peștele-spadă, care conțin mercur. În același timp, poți introduce în dietă somonul, tonul la conservă (mai rar) și păstrăvul, maximum de două ori pe săptămână.

Citeste si:
Iancu Sterp, luat în vizor din cauza comportamentului de la...
Iancu Sterp, luat în vizor...

  1. Odihnește-te des

Suntem siguri că încă lucrezi și nu vrei să dai vestea tuturor imediat, ci dorești să păstrezi secretul o perioadă de timp. Ceea ce este perfect! Cu toate astea, vei observa că oboseala își spune cuvântul, mai ales dacă ești o persoană matinală, vioaie și extrem de dinamică. Fură jumătate de oră la birou și odihnește-te, iar, dacă poți, fă-ți un obicei să dormi zilnic după-amiaza. Somnul este absolut necesar pentru că, în acest moment, trupul tău muncește încontinuu pentru a susține noua viață care se formează înăuntrul lui. Fii blândă cu el și odihnește-l!


  1. Plimbă-te des

Atâta timp cât doctorul tău îți dă undă verde să practici sport (mai lejer, bineînțeles), atunci mergi în continuare la sală și vorbește cu antrenorul ce exerciții să faci de acum înainte. Yoga este extraordinară, mai ales pentru dezvoltarea perineului, dacă dorești să naști natural; pilates e o altă opțiune bună de făcut sub supraveghere. Altfel, încearcă să faci măcar 6000 de pași pe zi și să te menții activă. Al doilea și al treilea trimestru vor fi și mai grele, iar tu trebuie deja să îți antrenezi corpul pentru a susține copilașul care se formează în pântecul tău.

Citeste si:
Hemoroizii în sarcină: prevenție și tratament
Hemoroizii în sarcină:...

În concluzie, lunile acestea sunt perfecte pentru a ține cont de tine, a te iubi și a te respecta mai mult. Faci o treabă extraordinară, așa că, nu pune presiune pe tine din punct de vedere fizic sau psihic. Ia fiecare zi așa cum este și bucură-te de fiecare moment. A fi gravidă este o binecuvântare, nu-i așa?


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Februarie 2022 - 06 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.