Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, îndeamnă persoanele cu simptomatologie sugestivă pentru infecţia cu SARS-CoV-2 să se testeze la medicii de familie şi apreciază că aceasta este o soluţie astfel încât pacienţii să aibă acces facil la un diagnostic rapid, la evaluare şi monitorizare.

Alexandru Rafila: Testarea în cabinetele medicilor de familie este o soluție pentru accesul facil al pacientului la diagnostic rapid

"În acest context epidemiologic dificil, cu o creştere importantă a numărului de cazuri de infectare cu SARS-COV-2, testarea în cabinetele medicilor de familie reprezintă o soluţie pentru accesul facil al pacientului la diagnostic rapid, evaluare şi monitorizare. Creşterea numărului de persoane testate de către medicii de familie va scădea suprasolicitarea serviciilor de ambulanţă şi a direcţiilor de sănătate publică, unde sunt liste de aşteptare lungi', a declarat Rafila conform unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată aminteşte că testarea este gratuită în cele peste 4.000 cabinete ale medicilor de familie care au încheiat contract cu casele de asigurări de sănătate. Lista acestora este publică şi se găseşte pe paginile de web ale Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2 care se încadrează în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, se mai arată în comunicat.

Medicii de familie pot testa atât persoanele înscrise în lista proprie, cât şi oricare alte persoane, cu condiţia ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puţin 48 de ore între două testări succesive, precizează Ministerul Sănătăţii. AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Februarie 2022 - 10 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.