Se întrevăd vremuri grele pentru românii bolnavi. Cei a căror sănătate depinde de medicamente trebuie să pună deoparte mai mulți bani pentru pastile, acestea putându-se scumpi cu 40%, au anunțat reprezentanții companiilor farmaceutice din țară.  

Pastilele s-ar putea scumpi cu 40%

Cunoscutul analgezic pe care cu toții îl luăm cu 10 lei de la farmacie ar putea să se scumpească cu jumătate din cât dăm pe el. La fel și pastilele pentru boli cardiovasculate, boli digestice, reumatice sau pulmonare.

Majorări de preț sunt anunțate și la suplimente. Scumpirea medicamentelor are o bază, transmit reprezentanții companiilor farmaceutice: cheltuielile mari cu utilitățile.

„Gazul s-a scumpit de șase ori, curentul electric de trei ori, acostul normal cu inflația și acostul cu materiile prime. Marea majoritate a medicamentelor care au prețurile plafonate sunt nerentabile pentru producători, astfel încât unele fabrici de medicamente vor reflecta asupra faptului de a scoate anumite medicamente din portofoliu”, Dragoș Damian, director Patronatul Producătorilor de Medicamente, într-o intervenție pentru Kanal D.

Pe de altă parte, expertul susține că nu s-ar ajunge la o creștere de preț dacă Ministerul Energiei ar plafona pentru câteva luni facturile fabricilor, cum a făcut în cazul românilor.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Ianuarie 2022 - 09 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.