Farmaciile se reinventează! Am putea evita cozile de la spitale sau de la cabinetele medicilor de familie dacă avem nevoie de analize simple. O serie de teste vor putea fi făcute chiar în farmacie, la inițiativa Colegiului Farmaciștilor.

Farmaciile ar putea deveni locul unde să ne facem analizele simple

Vom putea apela la farmaciști dacă vrem, de pildă, să ne facem vaccinul antigripal, să ne măsurăm tensiunea sau să ne luăm glicemia ori să ne luăm saturația de oxigen. Chiar și cei care au nevoie de informații privind contracepția sau vor consiliere privind alimentația vor putea apela la farmaciști. Prin aceste noi servicii ar trebui să se mai elibereze din presiunea care apasă acum pe medicii din spitale sau pe cei de familie.

Practic, farmaciile se vor ocupa inclusiv de gestionarea pacienților cronici, adică a celor care au hipertensiune, diabet, afecțiuni pulmonare sau a bolnavilor care se află sub tratament cu anticoagulante.

De menționat este că toate serviciile o să fie contra cost. Pentru moment, nu e stabilit dacă pacienții vor plăti ori serviciile vor fi decontate. Se așteaptă un ordin de ministru pentru ca schimbările să poate fi puse în aplicare.

„Poate că unele servicii se prestau deja în farmacie, dar nu exista cadrul legal. Vor fi cursuri de instruire, care vor dura de la câteva zile, la câteva săptămâni”, a declarat Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România, la Digi24.

Retail jobs

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

„Sperăm ca cele legate de monitorizarea pacienților cu poli-medicație, care presupun și o legătură cu medicul specialist sau de familie. Dorim foarte mult gestionarea pacientului cronic, hipertensiv, diabetic, cu afecțiuni pulmonare”, a completat aceasta.

Citeste si:
Oana Roman, o nouă vizită la spital! Vedeta are grave probleme de...
Oana Roman, o nouă vizită la...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio, apoi a intrat „în pâine”, cu un program full-time, la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. De atunci și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Noiembrie 2021 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.