Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat că a fost produs al cincilea vaccin anti-COVID după o tehnologie diferită față de celelalte vaccinuri. Producătorul farmaceutic Novavax a cerut autorizarea vaccinului său în Uniunea Europeană.

 

A fost lansat un nou vaccin anti-Covid

Vaccinul Nuvaxovid este creat după o tehnologie diferită față de cea a vaccinurilor deja autorizate. Avizul ar putea fi emis în timp de câteva săptămâni.

”EMA a început să evalueze o cerere de autorizare a introducerii pe piaţă a vaccinului anti-Covid de la Novavax. Evaluarea se va desfăşura potrivit unui program accelerat”, a declarat autoritatea europeană de reglementare.

Vaccinul, care a fost numit Nuvaxovid, este pe cale să ajungă al cincilea vaccin autorizat în Uniunea Europeană, acesta fiind fabricat după o tehnologie diferită față de vaccinurile deja aprobate. Este un tip de ser ”subunitar” ce conține proteine care declanşează în organism un răspuns imunitar, fără virus.

Temperatura de păstrare este între 2 şi 8°C, un lucru benefic pentru distribuirea acestuia. În luna septembrie, Novavax a solicitat Organizației Mondiale a Sănătății autorizarea în regim de urgență a vaccinului său anti-COVID-19. Indonezia a fost prima ţară care a autorizat vaccinul companiei Novavax, la începutul lunii noiembrie.

Cum funcționează Novavax

Vaccinul este creat din mici particule dintr-o versiune a proteinei Spike (proteina S), obținute în laborator, de pe suprafața virusului SARS-CoV-2. Serul mai conține un adjuvant, o substanță care contribuie la întărirea răspunsului imun.

Când o persoană este vaccinată cu acest ser, sistemul imunitar identifică particulele de proteină drept corpuri străine și produce un răspuns natural împotriva lor, anticorpi și celule T.

Dacă, ulterior, persoana vaccinată intră în contact cu virusul Covid-19, sistemul imunitar va recunoaște proteina S de pe virus și va fi deja pregătit să o atace. Anticorpii și celulele imune protejează de virus, cooperând pentru distrugerea acestuia, previn intrarea acestuia în celulele corpului și distrug celulele infectate, potrivit comunicatului EMA.

Citeste si:
Rafila: „Au sosit primele doze de vaccin cu noua formulă contra...
Rafila: „Au sosit primele...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Noiembrie 2021 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.