O adolescentă de 17 ani a fost imunizată, într-un centru de vaccinare din Cluj-Napoca, cu Johnson&Johnson, ser recomandat doar celor peste 18 ani, din cauza unei erori a aplicației, dar și a neatenției unui registrator. Bărbatul ținea locul unui coleg ce era, de fapt, responsabil cu verificarea buletinelor, dar care era blocat în trafic la acea oră. 

 

Elevă de 17 ani din Cluj, vaccinată cu Johnson&Johnson, ser aprobat pentru cei peste 18 ani

Fata a mers împreună cu tatăl ei la un centru de vaccinare. Dat fiind că voiau să obțină cât mai repede certificatul verde, cei doi au intrat în cabinetul unde se vaccina cu Johnson&Johnson, fără să știe că acest tip de ser este doar pentru adulți.

„Am completat cererea și nu mi-au cerut vârsta, numai CNP-ul și celelalte date de pe buletin. M-am vaccinat cu Johnson & Johnson. Ulterior, doamna asistentă mi-a spus că nu aveam voie să mă vaccinez, pentru că nu aveam 18 ani.

Am stat 10-15 minute pentru a se vedea dacă apar semne adverse. Când am vrut să îmi iau certificatul de vaccinare, mi-au spus că mi-l vor da când o să fac 18 ani, adică în februarie 2022, sau când se rezolvă”, a povestit fata pentru Știri din Cluj.

Autoritățile aruncă vina pe aplicația STS și pe lipsa de personal: „A fost o greşeală tehnică în care tableta, la citire, a spus că nu este vaccinată şi a transmis datele. A fost o eroare punctuală. I s-a cerut doamnei doctor și așteptăm nota explicativă pentru tot ce s-a întâmplat în centrul de vaccinare”, a declarat Mihai Moisescu, director DSP Cluj.

„Bănuiesc că ar fi pus-o într-o cameră şi au vaccinat-o înainte să introducă datele în calculator şi să observe cineva că are 17 ani. Altfel, nu-mi explic”, a spus sora fetei vaccinate, potrivit Observator.


  • Copila va primi, totuși, o adeverință de vaccinare și își va putea scoate certificatul verde.

Întrebat despre acest caz, înregistrat în data de 15 noiembrie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a spus că întâmplarea i-a fost confirmată de DSP Cluj și că „un asftel de lucru nu trebuie să se mai întâmple”. Oficialul a completat că nu anticipează vreun risc privind starea de sănătate a tinerei.

Citeste si:
Răsturnare de situație! Afaceristul din Cluj și-ar fi înscenat...
Răsturnare de situație!...

Centrul susține că are doar un medic și trei asistente la 500 de persoane pe zi

„Noi avem 500 de persoane pe zi la vaccin și numai un medic și trei asistente. Este un volum mare de muncă. Noi am raportat situația la DSP Cluj și la Primăria Cluj-Napoca și așteptăm răspuns”, a transmis unul dintre angajații centrului.

Medicul coordonator al centrului a transmis la DSP Cluj o notă de informare privind eroarea administrării serului anti-COVID-19 la o persoană sub vârsta de 18 ani.

„Doamna doctor a scanat cartea de identitate pe tabletă cu credențiale Johnson & Johnson, iar tableta a indicat că persoana poate fi vaccinată, nu are nici o doză, situație în care datele au fost transmise și preluate.

S-a continuat cu completarea chestionarului. Persoana nu a fost întrebată dacă este minoră. Apoi s-a continuat cu vaccinarea cu tipul de vaccin Johnson & Johnson. În momentul în care s-a încercat scoaterea adeverinței a apărut mesajul: „Eroare la salvarea datelor: vaccinul nu a fost adăugat din cauza unor erori; persoanele sub 18 ani nu se pot vaccina cu acest produs”, a informat Prefectura Cluj.

Citeste si:
O elevă care a supraviețuit atacului de de la liceul din Uvalde:...
O elevă care a supraviețuit...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Noiembrie 2021 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.