În vreme ce sistemul sanitar din România se prăbușește sub presiunea a mii de pacienți, a lipsei de personal și a neajunsurilor, primii bolnavi de COVID-19 care au nevoie de internare în secțiile ATI au fost transferați în Ungaria. Detalii despre cum s-a desfășurat transportul acestora peste hotare.

Primul transfer în Ungaria al pacienților cu COVID-19 aflați în stare critică: 10 bolnavi din unitățile de primiri urgențe din București și Timișoara au ajuns în spitalele din Szeged și Debrecen

Primul transfer în Ungaria al pacienților cu COVID-19 aflați în stare critică a începutul în cursul zilei de joi, a anunțat Ministerul Sănătății. Este vorba despre 10 pacienți, 8 dintre aceștia au fost internați în UPU din unități medicale din București și 2 din Timișoara, aflați în stare stabilă, care sunt transportabili și care au nevoie de asistență medicală de specialitate într-o secție de anestezie-terapie intensivă.

Din cei 10 bolnavi, 5 au ajuns în centrul universitar Szeged, iar ceilalți 5 în centrul universitar Debrecen. Transportul pacienților din zona de graniță se face pe cale terestră, iar transferul pacienților din București se realizează atât pe cale terestră, cât și pe cale aeriană. Pacienții sunt monitorizați pe tot parcursul drumului de echipe medicale complexe.

Amintim că România a început săptămâna trecută discuțiile cu autoritățile din Ungaria în vederea transferării mai multor pacienți COVID-19 în stare gravă în țara vecină pentru tratament.

„Mulțumim vecinilor noștri pentru colaborare și sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care trebuie să ne bucurăm. Și noi, la rândul nostru am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea. În Ungaria vom transfera 50 de pacienți aflați în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged și Debrecen”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, citat în comunicat.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Octombrie 2021 - 08 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.