Cercetătorul Octavian Jurma a venit în fața românilor cu un scenariu sumbru privind valul 4 al pandemiei de COVID-19, acela că etapa va avea un număr cumulat de cazuri din valul 2 și 3, într-o perioadă scurtă.

Cercetătorul Octavian Jurma: Scenariul de coşmar pentru valul 4 este că va avea numărul cumulat de cazuri din valul 2 şi 3

„Am avut la începutul lunii august două scenarii reale pe care le-am contemplat: că valul 4 va fi de rău ca valul 3, în cel mai optimist scenariu şi, în cel mai pesimist scenariu că va fi la fel de rău ca valul 2. Există şi scenariul de coşmar în care valul 4 va fi mai rău ca valul 2, respectiv va avea numărul cumulat de cazuri din valul 2 şi 3 pentru o perioadă mai scurtă de timp încât va genera un vârf mai înalt.

Acest scenariu a început să devină mai realist în luna septembrie când rata de acceleraţie medie pe care am avut-o în perioada august - începutul lui septembrie a crescut de la 50% în medie la 80% când s-au deschis şcolile şi asta face ca această curbă să se deplaseze şi să depăşească deja scenariul pesimist că o să avem un val similar valului 2 şi acolo curba colorată cu albastru punctat este scenariul despre care vorbea şi Gheorghiţă cu un vârf la 16.000 de cazuri pe la mijlocul lunii octombrie.

Acest scenariu devine tot mai realist, din păcate, deci nu mai este un scenariu de coşmar, este scenariul cel mai pesimist pe care lucrează atât Guvernul, cât şi pe cel pe care îl contemplu şi eu în simulările la care mă uit”, a declarat cercetătorul pentru Digi 24.

Valul 4 va izbi în sistemul medical

„Până acum nu am avut o rată de creştere atât de lungă. În general am avut 2 perioade de câte 8 săptămâni de creştere, asta este creşterea medie pe judeţe. În toate judeţele cresc, în medie, peste 50% pe săptămână numărul de cazuri. Sunt unele care cresc cu mai mult de 100%. Media naţională este de 80%, ceea ce înseamnă că avem o rată de dublare între 8 şi 9 zile la nivel naţional.

Această rată de creştere nu am văzut-o, nici atât de mare, nici atât de lungă. De asta, valul acesta va izbi în zidul nostru de apărare care este sistemul medical. De asta sunt medicii atât de îngrijoraţi pentru că nu mai avem unde să fugim cu pacienţii dintr-o parte în alta, toate judeţele ard la o intensitate enormă,” a mai precizat acesta.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Valul 4 umple spitalele de tineri și copii

Jumătate dintre persoanele internate acum în spital din cauza infecției cu COVID-19 sunt persoane mai tinere decât erau în valurile precedete, susține Emilian Imbri, expert în sănătate publică. Conform acestuia, secțiile de Terapie Intensivă sunt pline de bolnavi fiindcă tinerii se tem să meargă la doctor și stau acasă până când boala se agravează.

Medicul a explicat și că în unitățile sanitare sunt ocupate mai întâi secțiile de Terapie Intesivă, apoi locurile pe secțiile normale, ceea ce reprezintă o situație nemaiîntâlnită până acum. Specialistul a afirmat că a treia doză de vaccin nu va îmbunătăți situația actuală din spitale, deoarece este destinată în primul rând persoanelor vulnerabile.

„Doza a treia nu va ajuta foarte mult presiunea. Doza a treia este pentru persoane ca mine, peste 65 de ani cu comorbidități, tocmai pentru a stimula apărarea unui organism. O s-o facă în special bătrânii și persoanele bolnave”, a explicat expertul pentru sursa menționată.

Citeste si:
Premierul Ciucă: Nu există un scenariu sumbru privind asigurarea...
Premierul Ciucă: Nu există un...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Septembrie 2021 - 08 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.