Elevii primei școli smart din mediul rural, aflată în satul Ciugur, județul Alba, vor primi în acest an educație alimentară. Ei vor primi nuci proaspete culese din livezile românești și vor învăța de la specialiști ce alimente le oferă energie, dar și cum să înlocuiască produsele nesănătoase cu fructe și legume proaspete.

Elevii de la școala din Ciugur, prima unitate de învățământ din mediul rural, vor primi educație alimentară

Cei 185 de învățăcei ai școlii din Ciugur au avut parte de o surpriză când au intrat zilele trecute în sălile de clasă. Au găsit pe bănci caserole cu nuci, incluse în pragramul „Ronțăie smart! Mănâncă sănătos!”, proiect unic în România. Copiii s-au declarat încântați de inițiativă.

„Mi se pare interesantă ideea pentru că ne influențează să mâncăm sănătos, să nu mai mâncăm atâtea chipsuri, să bem atâta suc. Nu mă așteptam să primim nuci la școală”, a spus o elevă, conform PRO TV.

„Nucile sunt foarte sănătoase pentru că ne ajută la imunitate și la dezvoltarea creierului”, a spus o altă școlăriță pentru aceeași sursă.

De la cine a pornit ideea acestui program?

„Reacția copiilor a fost una pozitivă. Prin acest program încercăm să stimulăm consumul de alimentele sănătoase și să eliminăm cât mai mult alimentele nesănătoase din rutina lor zilnică”, a declarat Mihaela Lungu, profesor la Școala Gimnazială Ciugud.

Ideea acestui program care promovează consumul de alimente sănătoasă în rândul copiilor din mediul rural aparțile autorităților locale în parteneriat cu o firmă din localitate.

„Alimentația copiiilor noștri face pare din educația noastră, și atunci am început un proiect inedit, unic, spunem noi, în școală de la Ciugud prin care îi învățăm pe copii cum să manace la școală, cum să mănânce în familie în așa fel încât ei să crească sănătos. Minte sănătoasă, în corp sănătos”, a transmis primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

Cum se face școală „la țară”?

Școala din satul Ciugur revoluționează sistemul de învățământ de la noi din țară. Unitatea a fost dotată cu un sistem inteligent de acces în clădire ce pemite recunoașterea facială a elevilor și profesorilor. Sistemul ia temperatura celor care intră în unitate și îi semnalează pe cei care nu poartă mască de protecție.

Citeste si:
Elevii vor fi admiși la liceu după o nouă metodă începând din anul...
Elevii vor fi admiși la liceu...

Un alt software detectează nivelul de dioxid de carbon și anunță când trebuie aerisică clasa. De asemenea, în loc de laboratoare de chimie, biologie sau istorie, copiii dau nas în nas de realitatea virtuală.

„Eu. de exemplu. fac descrierea la oră cu elevii, deschid acest material și le pot arăta copiilor și ei se pot plimba în interiorul teatrului și pot arăta ceea ce văd, pot realiza o descriere”, a explicat un profesor.

Lucrările de transformare a școlii într-una smart au costat un milion de euro. Jumătate au fost bani europeni și jumătate din bugetul local.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Septembrie 2021 - 08 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.