Accidentul vascular cerebral (AVC) este o complicație gravă, care apare din cauza întreruperii circulației sângelui la nivelul creierului sau a rupturii unei artere cerebrale. AVC este a doua cauză de deces și a treia cauză de dizabilitate la nivel mondial, deoarece o persoană din cinci moare în prima lună după un AVC, iar 30% dintre pacienți rămân paralizați la pat.

Bolnavul are șanse mai mari de supraviețuire și ulterior de recuperare dacă ajunge din timp la medic, pentru tratamentul salvator. De aceea, este foarte important să recunoaștem cât mai repede simptomele de accident vascular cerebral și să știm ce avem de făcut ca să ajutăm persoana afectată.

Simptomele accidentului vascular cerebral

Simptomele AVC-ului sunt ușor de observat:


  • Durere bruscă și intensă de cap

  • Amețeală

  • Leșin

  • Dezechilibru sau tulburări de mers și de coordonare

  • Probleme de vorbire sau imposibilitatea de a vorbi

  • Stare de confuzie, privire în gol

  • Paralizia unei jumătăți a corpului

  • Amorțeala membrelor

  • Schimbarea fizionomiei: fața bolnavului e deformată, o parte a feței pare căzută, pacientul nu își poate mișca gura

  • Tulburări de vedere sau chiar pierderea vederii.

Diagnosticul de AVC poate fi pus în urma unui control medical, urmat de tomografie cerebrală, RMN sau angiografie cerebrală. Șansele de vindecare sunt mai mari dacă pacientul ajunge la spital în primele ore de la apariția simptomelor.

Tratamentul trebuie aplicat de urgență și poate presupune:


  • În cazul în care accidentul vascular este provocat de un cheag de sânge care blochează circulația spre creier (AVC ischemic), acest cheag poate fi dizolvat cu ajutorul unor medicamente. Dacă este un cheag mare, atunci poate fi nevoie de extragerea lui printr-o procedură specială, numită trombectomie mecanică (endovasculară) și ulterior angioplastie cu stent, pentru restabilirea circulației sanguine normale la nivelul creierului.

  • În cazul unui accident vascular hemoragic, sângerarea de la nivelul creierului trebuie să fie oprită cât mai repede. Poate fi necesară operația sau o procedură minim invazivă, prin catetere, care presupune implantarea unui dispozitiv special, numit coil.
  • Citeste si:
    Ce consecințe poate avea tratamentul cu Paracetamol pe o perioadă...
    Tratamentul cu Paracetamol pe...

Măsuri de prim ajutor

Pentru a veni în ajutorul unei persoane care suferă un AVC, există câteva măsuri pe care le putem lua din timp, până la sosirea ambulanței. Acestea includ:

- Așezăm bolnavul pe pat, într-o poziție comodă, pe o parte, cu capul puțin ridicat, ca să fie redus riscul de sufocare în cazul în care vomită.

- Comunicăm cu el într-o manieră calmă, pentru a-l liniști.

- Nu trebuie să îi dăm apă sau mâncare unui bolnav care suferă un AVC, pentru că se poate îneca.

- Trebuie să evităm mutarea sau mișcarea bolnavului, dacă nu este absolut necesară.

- Ar fi bine să vorbim la telefon cu un reprezentant al serviciului de ambulanță, care ne poate ajuta cu sfaturi importante. Trebuie să menționăm exact care sunt simptomele pacientului, când au început și dacă se agravează sau starea lui pare stabilă.

Citeste si:
Medici acuzați de neglijență la Spitalul Județean Constanța. Un...
Medici acuzați de neglijență...

Recunoașterea simptomelor și respectarea acestor măsuri de prim-ajutor pot face diferența dintre viață și moarte pentru o persoană care suferă un AVC. Dacă ne vom păstra calmul, ne vom putea aminti exact ce avem de făcut pentru a putea ajuta bolnavul. Nu trebuie să uităm că primele ore sunt decisive, dar fiecare secundă contează, de aceea este obligatoriu să chemăm ambulanța imediat ce observăm semnele unui accident vascular cerebral.


Despre autor:


Ultima actualizare: 19 Februarie 2021 - 03 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.