În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), ajung să facă excese de Sărbători, ceea ce cauzează dezechilibre la nivelul intestinului ce perturbă microbiomul intestinal.

Românii au o alimentație diferită în luna decembrie, încep prin a ține post și nu au o alimentație diversificată, ci mănâncă cu preponderență produse de panificație, alimente bogate în grăsimi nesănătoase și zahăr, ca apoi să consume în câteva zile numeroase produse din carne și alimente foarte grase. Ceea ce poate conduce la un dezechilibrul la nivelul florei intestinale. Acesta se produce atunci când bacteriile considerate posibil patogene proliferează, iar bacteriile prezente în mod normal în intestin și care au efecte benefice nu își mai pot îndeplini rolul. Astfel se poate favoriza sau agrava simptome precum balonări, constipație sau tulburări de tranzit intestinal, ori afecțiuni mai grave precum sindromul metabolic sau anxietate ori depresie.

Dacă ne dorim să ne menținem sănătatea și echilibrul florei intestinale, “trebuie să mâncăm alimente care ne hrănesc bacteriile intestinale, ceea ce noi numim alimente prebiotice. Alimentele precum usturoiul, sparanghelul, prazul, ceapa, ovăzul, lintea și anghinarea, precum și alimentele fermentate precum usturoiul, varza murată și murăturile acționează ca prebiotice. Principala caracteristică a prebioticelor este stimularea selectivă a creșterii și / sau activității bacteriilor intestinale asociate cu sănătatea și bunăstarea.” a explicat conf. univ. dr. Sanda Maria Crețoiu în cadrul primului webinar Teste de Bine, care poate fi urmărit gratuit aici: www.facebook.com și care a avut ca tematică Evaluarea florei intestinale, esențială în tratamentul și prevenirea bolilor cronice.

Consecințe ale unei alimentații dezechilibrate:

Citeste si:
5 lucruri care se întâmplă în corpul tău dacă mănânci un castravete...
Piele strălucitoare și...

  • Destabilizarea florei intestinale a cărei sănătate depinde fundamental de o alimentație variată, care să „hrănească” bacteriile bune și care au un rol esențial în proliferarea bacteriilor patogene. În plus, compoziția optimă a florei intestinale asigură buna funcționare a sistemului imunitar, sintetizarea vitaminelor și prevenirea proceselor inflamatorii din organism.

  • Pe acest fond și a unor eventuale alergii alimentare, ca urmare a consumului repetat al acelorași alimente, pot apărea simptome digestive care se pot agrava și croniciza.

“Ne provocăm boala prin perturbarea microbiomului, indiferent de locația despre care vorbim. Aceasta perturbare poartă numele de disbioză. Practic, această disbioză constă în totalitatea modificărilor calitative și cantitative ale microbiotei colonului, ale activitatii sale metabolice si ale distributiei, adeseori cu consecințe imunologice, nutriţionale și metabolice asupra întregului organism” a completat conf. univ. dr. Sanda Maria Crețoiu în cadrul aceluiași webinar.

Disbioza afectează milioane de oameni, iar simptomele dezechilibrului microbiomului includ balonarea, intoleranța alimentară, erupțiile cutanate, ceața creierului și rezistența la pierderea în greutate. Microbiomul este implicat în mai multe procese metabolice și crește imunitatea la o varietate de boli și are un impact critic asupra interacțiunii dintre organe.

Mesele în familie, în special de Sărbători, înseamnă de cele mai multe ori, excese culinare. Mâncăruri bogate în grăsimi, pe bază de carne, dulciuri, băuturi carbogazoase și alcoolice care suprasolicită sistemul digestiv, mai ales după o perioadă lungă de post. Mulți apelează la antiacide și suplimente pe bază de enzime, dar numai simplul fapt că este nevoie de o astfel de „intervenție” e un semn al unei disfuncționalități a sistemului digestiv. Ca atare, se recomandă ca aceste simptome, dacă apar ca urmare a excesului de alimente și persistă după aceste zile, să fie investigate și diagnosticate.

Citeste si:
Florin Piersic nu-și va sărbători aniversarea a 85 de ani din cauza...
Florin Piersic, aniversarea a...

Platforma Testedebine aduce din ce în ce mai multe informații legate de factorii ce generează un dezechilibru la nivelul organismului și cauzele acestuia, dar și ce instrumente de diagnostic și terapeutice sunt utile, inovatoare și la îndemână pentru a înțelege și a aborda mai bine particularitățile corpului fiecărui pacient. Platforma și-a propus să informeze populația pe diferite tematici de sănătate și să o ajute în a se informa corect.

DESPRE TESTE DE BINE:

Platforma Testedebine.ro facilitează accesul la teste inovative de diagnostic care valorifică cele mai recente descoperiri din domeniul medicinii și al tehnologiei și oferă astfel informații esențiale pentru o abordare personalizată a pacientului, pentru o serie largă de afecțiuni.

Testedebine.ro este un demers al Cactus Health pentru a contribui activ la înțelegerea și popularizarea beneficiilor abordării personalizate a pacienților. Un rol pe care și-l asumă atât prin facilitarea accesului la teste inovative de diagnostic, cât și prin informarea continuă și perfecționarea medicilor care își doresc să practice o medicină a viitorului.

Citeste si:
Ce se întâmplă în corpul tau dacă nu mai mănânci lactate
Ce se întâmplă în corpul tau...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.