Deși toate anunțurile referitoare la apariția mai multor vaccinuri anti-COVID ne-au dat speranța că pandemia se va sfârși, iar masca nu va mai fi un accesoriu obligatoriu, experţii în sănătate publică ne atrag atenția că atât purtarea măștii, cât și regulile de distanțare socială vor mai trebui respectate cel puțin un an de acum înainte.

Factorul principal care va ajuta la diminuarea răspândirii virusului Covid-19 va fi cât de repede poate fi administrat un vaccin. Companiile care dezvoltă aceste vaccinuri au oferit calendare optimiste, însă unii experți au cerut prudență cu privire la durata procesului de imunizare.

Ştirile sunt încurajatoare, dar mai e cale lungă în acest proces: mai întâi trebuie dovedit că vaccinul va funcţiona, apoi el trebuie autorizat şi apoi el trebuie să ajungă la suficent de multe persoane pentru a putea spune că are succes”, a declarat medicul Patrick Kachur, profesor la Columbia University Mailman School of Public Health din New York.

Mai mult decât atât, vaccinul care necesită doze multiple pentru a fi eficient.

Cred că abia iarna viitoare vom putea vorbi de o acoperire satisfăcătoare în ceea ce priveşte vaccinarea populaţiei generale”, a spus Kachur.

„Nu cred că vom renunţa prea curând la purtatul măştii”

Dr. Colleen Kraft, medic la Spitalul Universitar Emory din Atlanta, a spus că, deși vaccinul ar putea fi disponibil pentru majoritatea populației în decurs de un an, coronavirusul ar trebui să fie mai puțin răspândit înainte ca oamenii să înceteze să mai poarte mască.

Nu cred că vom renunţa prea curând la purtatul măştii, dacă oamenii continuă să se comporte aşa cum o fac acum. Cu cât vor fi mai mulţi care refuză să poarte mască şi fac din asta o chestiune care ţine de libertatea personală, cu atât va trebui să purtăm mai mult timp aceste măşti”, a declarat Dr. Colleen Kraft, potrivit today.com.

Kraft a mai spus că, din moment ce vaccinul durează ceva timp pentru a deveni eficient împotriva virusului Covid-19 și necesită două doze, persoanele care primesc vaccinul vor fi nevoite să poarte în continuare măști.

Citeste si:
Rafila: „Au sosit primele doze de vaccin cu noua formulă contra...
Rafila: „Au sosit primele...

Trebuie să-i acordăm timp sistemului nostru imunitar să se dezvolte şi să lupte cu succes împotriva virusului, aşa că vaccinul nu e vreun «glonţ de argint» cu efect instantaneu, imediat cel îl iei”, a explicat medicul.

Pe viitor este posibil ca purtatul măștii să devină o normă soială obișnuită, mai ales în sezonul rece și în sezonul gripal.


Despre autor:


Ultima actualizare: 28 Noiembrie 2020 - 02 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.