Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că în ultima lună nu s-a schimbat capacitatea de testare, care este în jur de 50.000 de teste zilnic, deoarece s-a ajuns la maxim, limitarea fiind dublată de lipsa aparaturii şi a personalului specializat.

Numărul de testări este stabilit în funcţie de cerere: fie cererea din oficiu, de la DSP, fie cererea unor persoane fizice care vor, din varii motive, să fie testate. Capacitatea este în jur de 50.000, maximal. Însă această capacitate, dacă vorbim despre teste PCR, nu s-a schimbat în ultima lună din simplul motiv că s-a ajuns la capacitatea maximă, limitarea fiind dublă - cea de aparatură, care ar fi relativ uşor de remediat, s-ar mai putea cumpăra încă un aparat şi încă un aparat, însă personalul care recoltează probele şi care prelucrează testele este un personal specializat, s-a ajuns la maximum şi mai mulţi nu sunt, pur şi simplu", a spus şeful statului, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

El a afirmat că numărul de testări nu a crescut, însă a crescut pozitivarea, de la 10% la 30%, ceea ce arată cum se răspândeşte pandemia.

Dar să ştiţi că există o luminiţă, ca să mă exprim aşa. Au început să apară acele teste rapide antigen şi cred că este o soluţie, cel puţin pentru localităţile sau pentru zonele unde apar foarte multe cazuri. Noi am comandat şi am primit primul set de astfel de teste, care au fost distribuite unităţilor de primiri urgenţe, ambulanţelor şi aşa mai departe. Este încă un număr relativ mic. S-a demarat deja o licitaţie pentru un număr de aproximativ 3 milioane de teste şi se va continua şi se vor achiziţiona astfel de testări. Recomandările - şi de la OMS, şi de la ECDC, care este institutul european ce se ocupă de aşa ceva - sunt să se facă testări acolo unde apar foarte multe cazuri, deci în special în zonele carantinate şi înspre acolo ne îndreptăm, sper să se facă achiziţia în timp util pentru asta. Este o metodă care, cu siguranţă, va creşte semnificativ numărul de testări şi ne va da o imagine mai clară despre răspândirea pandemiei", a explicat Iohannis.

Citeste si:
Natalitatea în România, cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani
Natalitatea în România, cel...

El a fost întrebat de ce aceste teste rapide pe bază de antigen nu au fost folosite până în prezent.

Aceste teste sunt relativ noi. Sunt unele în procedură de aprobare la nivel european, altele au fost aprobate la nivel naţional. A existat şi acel experiment Slovacia, care însă le-a procurat într-o relaţie directă cu ţara producătoare, nu prin organismele europene. Este următorul pas care se va face, care acum este în lucru. Ele abia au apărut de câteva săptămâni. Lucrurile în această zonă se mişcă foarte repede, dar nu chiar de azi pe mâine, şi noi suntem interesaţi şi vom continua", a spus preşedintele Iohannis.


Despre autor:


Ultima actualizare: 25 Noiembrie 2020 - 09 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.