Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat că ne confruntăm cu o problemă foarte serioasă în România, spunând că foarte mulți români iau antibiotice „fără discernământ”, pentru a preveni sau trata infectarea cu Covid-19. Acesta susține că a crescut consumul de azitromicin.

Automedicația în această perioadă este la ea acasă. Ne confruntăm cu o problemă foarte serioasă, pentru că, în această perioada, fie că profilaxie, fie că tratament, persoane care încearcă să prevină infecția cu noul coronavirus sau care au aflat că sunt infectate folosesc fără discernământ antibiotice.

Consumul de azitromicină a crescut foarte mult și, chiar dacă azitromicina este prevăzută ca o medicație care ar putea să fie prescrisă la unii dintre pacienții infectați cu noul coronavirus, utilizarea fără discernământ și automedicația sunt foarte grave, pentru că, de obicei, antibioticele nu sunt prescrise decât în infecțiile bacteriene, nu în infecțiile virale.

Azitromicina, sigur, cu un anumit efect asupra noului coronavirus, a fost încercată că și terapie, dar această utilizare de masă e foarte periculoasă, pentru că efectele sunt serioase”, a declarat Alexandru Rafila.

Reprezentantl României la OMS atrage atenția oamenilor să nu mai insiste să ceară de la medic sau farmacii antibiotice și să aibă grijă la felul în care le consumă, pentru că ele pot avea „efecte nedorite”.

Nu insista pentru a obține un antibiotic! Medicii de familie știu foarte bine că atunci când se prezintă la medic, de multe ori, pacienții sunt destul de revendicativi și vor un anumit medicament. Nu insista la farmacie să obții antibiotic! Din păcate, se obține în continuare. Nu aș zice cu ușurință, dar se pot obține antibiotice la farmacie, dacă insiști. Sau, la anumite farmacii.

Dacă faci un tratament cu antibiotic, trebuie respectat foarte bine ritmul de administrare, dozele și durata recomandată. Acestea sunt câteva mesaje care trebuie să fie foarte clar transmise. Faptul că antibioticele nu tratează orice, infecții virale sau parazitare. Pot avea efecte nedorite, iar folosirea necorespunzătoare duce la pierderea calității acestor produse”, a explicat Alexandru Rafila, potrivit antena3.ro.

Citeste si:
Val de infectări cu COVID-19 în România! Ce spune ministrul...
Val de infectări cu COVID-19...

Despre autor:


Ultima actualizare: 20 Noiembrie 2020 - 07 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.