Durerile abdominale aparute in partea dreapta pot fi semnul multor boli. In functie de intensitate si durata, acestea pot anunta fie o simpla indigestie, fie o afectiune care necesita tratament. Cum in partea dreapta se afla multe organe sau parti din anumite organe, nu se poate stabili cauza durerii fara un consult sau investigatii medicale. In partea dreapta a abdomenului se afla lobul inferior al plamanului drept, o parte din ficat, vezica biliara, o parte din intestinul subtire, o parte din colon (portiune a intestinului gros), rinichiul drept, ureterele si apendicele.

Dat fiind faptul ca durerea in partea dreapta poate avea cauze multiple, trebuie sa ai in vedere ca diagnosticul este stabilit doar de medic. Durerea pe care nu trebuie sa o neglijezi este cea care persista mai multe zile. Desi nu trebuie sa te diagnostichezi singur, trebuie sa te informezi cu privire la posibilele cauze ale durerii.

Dureri in partea dreapta superioara

Durerile in abdomenul drept superior pot fi cauzate de:


  • Afectiuni ale ficatului – afectiuni precum hepatita sau abcesul hepatic pot cauza dureri la nivelul abdomenului drept (afla cum ne protejam de durerile de ficat). Acestea pot fi insotite de icter (piele galbena), stare generala de oboseala, urina inchisa la culoare, greata, varsaturi sau scadere in greutate.

  • Afectiuni ale vezicii biliare – calculii biliari sau pietrele la bila sunt depuneri dure, ca de piatra, care se acumuleaza in vezica biliara. Acestea produc dureri violente, sub forma de spasme, care pot dura cateva ore. Durerile pot fi insotite de greata, icter si urina inchisa la culoare.

  • Afectiuni ale rinichiului – pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar dar si alte afectiuni la acest nivel pot fi cauza durerilor abdominale. In aceste cazuri, durerea poate iradia spre spate si pot aparea si alte simptome, precum durere la urinare, urinare frecventa, sange in urina si urina cu miros neplacut.

  • Afectiuni gastrointestinale – sindromul de intestin iritabil, indigestia, gastrita, ulcerul peptic sunt cateva dintre problemele gastrointestinale care pot cauza o durere in partea dreapta. Aceasta poate fi insotita de balonare, greata, gaze.

  • Afectiuni pancreatice – pancreatita, adica inflamatia pancreasului, poate fi responsabila de durerea abdominala. Aceasta poate fi insotita de febra, greata si varsaturi.

  • Preeclampsie – apare la femeile insarcinate si reprezinta o hipertensiune arteriala. Aceasta poate cauza durere in abdomenul drept superior, dar si greata, dureri de cap sau urinare insuficienta.

Este important sa fii consultat de urgenta, daca durerea in partea dreapta este severa si persistenta, daca este insotita de varsaturi, de sange in fecale, de febra, de ingalbenirea pielii sau de umflarea abdomenului si sensibilitatea acestuia la atingere.

Dureri in partea dreapta inferioara

Durerea in abdomenul drept inferior poate fi cauzata de:


  • Afectiuni gastrointestinale – sindromul de intestin iritabil, indigestia, bolile inflamatorii intestinale (cum ar fi colita ulcerativa) pot cauza dureri in aceasta zona. Acestea pot fi insotite de balonare, sange in fecale, greata, gaze, apetit redus.

  • Apendicita – apendicita reprezinta inflamatia apendicelui, o portiune a colonului. Apendicita provoaca dureri severe, care iradiaza spre piciorul drept si care pot fi insotite de varsaturi, febra, diaree, constipatie. Apendicita necesita tratament chirurgical in regim de urgenta.

  • Afectiuni renale – pietrele la rinichi sau o infectie a tractului urinar care a ajuns la rinichi pot cauza dureri in abdomenul inferior, care iradiaza spre spate. Acestea pot fi insotite de probleme la urinare, febra si greata.

  • Meteorism – acumularea de gaze si deplasarea acestora in intestin poate provoca dureri in partea dreapta, insotite de senzatia de balonare.

  • Afectiuni ale aparatului genital feminin – dismenoreea (crampele menstruale), chisturile ovariene, endometrioza, boala inflamatorie pelvina, sarcina ectopica pot cauza dureri in zona abdomenului inferior drept, in cazul femeilor.

  • Hernie inghinala – apare in cazul barbatilor, atunci cand o portiune din intestin ajunge in canalul inghinal printr-un orificiu aparut in peretele abdominal. Hernia inghinala provoaca, pe langa dureri, o umflatura in zona inghinala.

  • Torsiune testiculara – rasucirea unui testicul produce o durere brusca la nivelul scrotului, dar si in zona inferioara a abdomenului.
  • Citeste si:
    Tratamentul laser în stomatologia pediatrică - ce afecțiuni dentare...
    Tratamentul laser în...

Ingrijirile medicale de urgenta sunt necesare in aceleasi conditii ca si in cazul durerii la nivelul abdomenului superior drept (durere insotita de febra, varsaturi etc.).

In concluzie, durerea in partea dreapta poate avea multe cauze. De aceea, este foarte important sa mergi la medic pentru un diagnostic si un tratament corespunzator.


Despre autor:


Ultima actualizare: 22 Octombrie 2020 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.