Virgil Musta, medicul de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, susține că pentru a se înregistra o scădere consistentă a numărului de infectări zilnice ideal ar fi să se blocheze totul timp de două-trei săptămâni, dar spune că acest lucru nu este realizabil din cauza industriei afectate de pandemie și pentru că este un an electoral.

Virgil Musta a fost întrebat ce ar trebui să facă autoritățile pentru ca numărul de cazuri să scadă, iar acesta a spus că ar fi nevoie de un blocaj total timp de 2-3 săptămâni.

Ar trebui impuse niste reguli mai stricte şi avut mare grijă să se implementeze. Degeaba e interzis să ne adunăm în număr mare, când chefurile continuă. Dacă nu eşti ferm... şi poate gândit foarte bine... ideal poate ar fi bine să blochezi totul două - trei săptămâni, dar din păcate este an electoral. Trei săptămâni, dacă s-ar bloca, ar fi o măsură bună, dar că nu ne putem permite deoarece industria ar fi afectată”, a declarat medicul.

Acesta a fost întrebat și dacă se poate vorbi de o scăpare de sub control a pandemiei de Covid-19, iar acesta a răspuns: „Putem vorbi, este într-o progresie geometrică. Aşa se întâmplă şi în străinătate şi e mai greu de respectat. Dacă respectam acum trei luni nu eram aici. Nerespectând, încetul cu încetul ne contaminăm. Acest comportament a dus la explozia de cazuri şi care va fi greu de stopat. Este rău că nu mai avem timp. În senul presiunii sistemului de sănătate. Una era să se întâmple când spitalul era gol, alta e când spitalul e plin. Acum va trebui să alegem între ce putem salva şi ce nu putem salva. Să zicem că sunt persoane care vin cu forme medii şi severe, acum îi trimitem acasă şi sperăm să nu evolueze sever”.

Virgil Musta, despre situația de la ATI: „E dificil. E principiul primul venit, primul servit”

România a ajuns în situația Italiei, în care medicii sunt nevoiți să aleagă ce pacienți tratează și ce pacienți sunt lăsați să lupte singuri cu boala.

Virgil Musta confirmă și el situația disperată în care a ajuns sistemul medical.

Lucrurile nu arată prea bine pentru că pandemia este în creștere și suntem la limită. E dificil pentru că această alegere poate lăsa traume. Am colegi stresați în gardă, care se întreabă ce să facă dacă vin pacienți și nu sunt paturi cu oxigen, nu mai e loc la ATI. Până acum noi am reușit să trimitem pacienții într-un județ limitrof pentru terapie intensivă. Dar situația devine foarte dificilă”, a declarat medicul.

În primul rând legea nu ne permite că o persoană care are șanse minime de supraviețuire și care se află pe ventilație mecanică să fie decuplată. E principiul primul venit, primul servit. Când vine un pacient sunt criteriile de severitate a bolii, vârstă, comorbidități, investigații biologice asociate patologiei. Toate ne fac să avem o gândire care să permită trierea pacienților, dar e foarte dificil”, a mai declarat Virgil Musta, potrivit digi24.ro.

Citeste si:
Pneumolog din Grecia: ”Numărul cazurilor de COVID a depășit 50.000...
Expert în Sănătate: ”Numărul...

Despre autor:


Ultima actualizare: 20 Octombrie 2020 - 01 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.