Glioblastomul este o tumoră malignă (canceroasă) care apare la nivelul creierului sau al măduvei spinării. Aceasta este un tip de tumoră glială, adică o formațiune care se dezvoltă din celulele gliale, nu din celulele nervoase. Celulele gliale au rol de susținere, hrănire și izolare electrică a celulelor nervoase. Acestea sunt mai numeroase decât neuronii și se pot multiplica prin diviziune celulară. Astfel, o multiplicare necontrolată poate conduce la formarea de tumori canceroase sau necanceroase.

Glioblastomul este o formă agresivă de cancer, motiv pentru care are un prognostic rezervat. Cu alte cuvinte, șansele de vindecare sunt mici si boala avansează rapid. Află mai multe despre acest tip de cancer.

Tipuri de tumori gliale

Glioblastomul este o tumoră glială, formată din celulele gliale. Pentru a înțelege severitatea acestei boli, trebuie să aflăm in ce grad se incadreaza. Există mai multe tipuri de tumori gliale și de grade ale severității bolii. Glioblastom.ro ne pune la dispoziție o clasificare, din acest punct de vedere.

Tumorile gliale pot fi:

  • Astrocitoame – formate din celulele gliale numite astrocite.
  • Oligodendroglioame – formate din celulele gliale numite oligodendrocite.
  • Ependimoame - formate din celule gliale numite celule ependimale.

Acestea pot avea diferite grade de severitate, in functie de rata de crestere si comportamentul clinic:

  • Gradul I – tumoră benignă (necanceroasă) cu crestere lenta si prognostic bun.
  • Gradul II – tumoră benignă sau maligna, cu crestere lenta, insa cu potential de recurenta cu grad mai mare.
  • Gradul III – tumori maligne, cu grad de recurenta mare.
  • Gradul IV – tumori maligne, cu crestere rapida si prognostic rezervat - glioblastomul (un tip de astrocitom), forma cea mai severă de tumoră cerebrală.

Glioblastomul poate fi, de asemenea, de două tipuri:

  • Primar – cea mai agresivă formă, care nu răspunde la tratament.
  • Secundar – debutează sub forma unei tumori de grad II care se transformă progresiv într-o tumoră de gradul III, apoi IV. Totuși, acest tip de glioblastom răspunde mai bine la tratament decât cel primar.

Cauzele glioblastomului

Cauzele glioblastomului nu sunt cunoscute pe deplin. Uneori poate fi vorba despre o transmitere genetică, alteori despre expunerea la radiatii ionizante.

Citeste si:
Un nou studiu sugereaza ca o gena anticancer ar putea alimenta...
Un nou studiu sugereaza ca o...

Simptomele glioblastomului

Glioblastomul se dezvoltă rapid, chiar în câteva luni. Simptomele acestuia se intensifică odată cu agravarea bolii și depind de localizarea tumorii. Inițial, glioblastomul provoacă durere de cap. Ulterior, din cauza afectarii altor structuri cerebrale, pot apărea și alte simptome:

  • Crize epileptice
  • Tulburări de memorie
  • Tulburări de limbaj
  • Tulburări de vedere
  • Stări de confuzie
  • Tulburări de comportament
  • Pareză

Inițial, aceste simptome pot surveni din cauza edemului cerebral (exces de lichid) și sunt reversibile. Ulterior, odată cu creșterea tumorii, neuronii sunt afectați, iar leziunile și simptomele sunt permanente.

În stadiile avansate, tumora poate conduce la cresterea presiunii intracraniene si la alterarea starii de constienta, pana la coma.

Diagnostic

Diagnosticul de probabilitate este stabilit în urma RMN-ului (rezonanță magnetică nucleară) cerebral cu substanta de contrast care este superior imagisticii prin CT (tomografie computerizată) cerebral. Totuși, pentru stabili diagnosticul de certitudine, este nevoie de efectuarea analizei histopatologice din tesutul tumoral. Biopsia se realizează prin recoltarea de țesut tumoral și analizarea acestuia în laborator. Țesutul poate fi recoltat prin metoda chirurgicală de îndepărtarea a tumorii sau printr-o procedură minim invazivă, care utilizează un ac special.

Citeste si:
Vladut, depistat cu neuroblastom si alte doua tumori la plamani,...
Vladut, depistat cu...

Tratament

Neurochirurgia este metoda terapeutică ce trebuie utilizată cât mai rapid posibil după diagnosticul de probabilitate. Tumora crește rapid, motiv pentru care îndepărtarea chirurgicală a acesteia trebuie să se efectueze cât mai curând. Acest lucru ajută la prevenirea deficitelor neurologice permanente. În prezent se utilizează metode revoluționare de neurochirurgie, cu riscuri minime pentru pacient.

Neurochirurgia minim-invazivă se efectuează cu ajutorul neuronavigației, o tehnologie care ajută la stabilirea celui mai bun traseu la nivel cerebral. Scopul este de a păstra cât mai intact țesutul sănătos peritumoral.

Fiind o formă de cancer, tratamentul glioblastomulului presupune de asemenea, radioterapie și chimioterapie. Radioterapia presupune aplicarea de radiații la nivelul creierului, iar chimioterapia presupune administrarea de medicamente citostatice. Aceste tratamente se efectuează după îndepărtarea chirurgicală a tumorii, deoarece, chiar și după operație, mai rămân celule maligne.

Citeste si:
Un nou tratament impotriva cancerului a fost autorizat in Statele...
Un nou tratament impotriva...

În concluzie, glioblastomul este o tumoră maligna agresivă. Deși prognosticul este unul rezervat, tratamentul este necesar pentru încetinirea evoluției bolii și pentru creșterea duratei de supraviețuire.

Referințe:
Despre Glioblastom - Generalități.


Despre autor:


Ultima actualizare: 19 Octombrie 2020 - 08 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.