Alimentația trebuie să fie echilibrată și corectă, însă oamenii fac greşeli mari când vine vorba despre planul alimentar. Unele combinaţii sunt adevărate bombe calorice, pe care ar fi bine să le evitaţi.

Cine poate rezista unui şniţel bine rumenit cu o garnitură de cartofi prăjiţi? Şi să nu uităm de chifla proaspătă de lângă el. Acesta este unul dintre cele mai comandate feluri de mâncare din meniurile restaurantelor, iar primii doritori sunt copiii. Nimic mai rău! Combinaţia de proteine (carne) şi carbohidraţi (cartofi, pâine) e dezastruoasă pentru stomac. Sucurile gastrice abia pot face faţă digestiei, iar alimentele vor fermenta în stomac. Astfel apare balonarea şi flatulenţa. Ideal este să combinaţi proteinele (din carne, lactate, brânzeturi) cu legume.

Fructele sunt alimentele care se digeră mai repede, însă atunci când le combini cu alte alimente timpul se măreşte. Ele fermentează şi apare senzaţia de balonare. De aceea nu ar trebui niciodată consumate ca desert la masă, ci ca gustare, între mese, singure, neasociate cu alte produse. Se pot consuma fie cu cel puţin o oră înainte de masă, fie la trei ore după masă, Apa trebuie băută la temperatura camarei, nu foarte rece, în cantităţi mici şi pe parcursul întregii zile. De asemenea, apa se bea între mese, niciodată în timpul mesei, pentru că ea diluează sucurile gastrice şi încetineşte digestia.

O altă combinaţie nefastă este aceea dintre două tipuri de proteine: de exemplu, carne şi brânză sau ouă şi carne. Da, puiul cu sos gorgonzola e delicios, la fel şi ouăle ochiuri cu bacon (aici intră în combinaţie şi grăsimile), dar e bine să apară în meniu cât mai rar. O masă bogată în proteine este greu digerată, sistemul digestiv depune efort, ceea ce înseamnă mai puţine energie pentru organism. Iar când organismul e lipsit de energie, cere zahăr.

Grăsimile şi carbohidraţii nu fac nici ele casă bună... pentru stomac. Cartofii prăjiţi sau pâinea cu unt sunt, de asemenea, preferatele oamenilor din întreaga lume, dar recomandarea specialiştilor este să le consumăm rar. Atunci când consumăm cantităţi mari de grăsimi, tranzitul intestinal încetineşte, iar digestia devine greoaie. Cele mai recomandate grăsimi sunt cele provenite din uleiul de măsline sau acizi graşi din avocado, somon, seminţe, nuci etc., informează clickpentrufemei.ro.

Citeste si:
Top 5 cele mai apreciate produse tradiționale din carne
Top 5 cele mai apreciate...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Octombrie 2020 - 11 : 10

Abonează-te pe

Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.