Aflați în plin proces de dezvoltare din punct de vedere fizic și psihic, cei mici au nevoie de un stil de viață cât mai sănătos din toate punctele de vedere. Părinții sunt cei responsabili pentru modul în care cresc micuții, așa că ei trebuie să știe, de exemplu, cât de important este să le ofere copiilor probiotice.

Este vorba despre bine-cunoscutele „bacterii bune”, care există în mod natural în organismul fiecărui om și care ajută la asimilarea substanțelor nutritive mult mai ușor, luptând totodată împotriva infecțiilor. Datorită modului în care a avansat medicină, astăzi oamenii au la dispoziție o gama largă de produse care includ astfel de bacterii și care vin în sprijinul organismului.

Care este rolul probioticelor?

Probioticele au un rol esențial pentru bună creștere a copiilor, dar și pentru dezvoltarea și îmbunătățirea organismului adulților: ele ajută la crearea unui filtru intestinal protector împotriva tuturor microbilor neprietenoși. Mai mult, bacteriile bune ajută la ținerea infecțiilor la distanță, precum și la stimularea eficientă a sistemului imunitar, care trebuie să primească uneori ajutor pentru a lupta împotriva elementelor dăunătoare și a diferitelor boli care pot apărea de-a lungul timpului, mai ales la copiii sensibili.

Sinteză de vitamine, stimulată de probiotice

Conform medicilor, probioticele sunt implicate inclusiv în sinteză de vitamine B1, B2, B12 și B6, dar și în procesul de sinteză a acidului folic și a biotinei. Toate acestea ajută organismul în mod constant să se detoxifice de foarte multe substanțe nocive, așa cum sunt colesterolul, amoniacul ori excesul de hormoni.

Asigura o digestie normală

La vârste foarte fragede, copiii încă se obișnuiesc să mănânce corect și trebuie supravegheați îndeaproape de părinți. Persoanele care vor să se asigure, însă, că micuții au o digestie normală pot să le suplimenteze nivelul de bacterii bune din organism prin intermediul unor suplimente alimentare de calitate.

De exemplu, copiii pot suferi din cauza unor dezechilibre temporare sau atunci când li se administrează antibiotice foarte puternice. Nici afecțiunile cronice nu trebuie uitate, întrucât ele contribuie la producerea unor dezechilibre importante la nivelul florei intestinale. Toate aceste probleme de ordin fizic pot fi rezolvate cu ajutorul probioticelor.

Citeste si:
Top 6 cele mai frecvente carențe de vitamine și minerale
Top 6 cele mai frecvente...

Protejează oasele

Printre motivele pentru care probioticele sunt recomandate copiilor se numără și faptul că acestea ajută la protejarea oaselor. Nimic nu este mai important decât sănătatea micuților, care încă se află în plin proces de dezvoltare. De exemplu, inflamațiile de la nivelul intestinal pot determina pierderi osoase, lucru pe care părinții trebuie să îl evite cu orice preț la copii. Ideal este să le administreze micuților doze constante de bacterii bune.

Prevenirea și tratarea diareei

Atunci când copiii suferă de afecțiuni care nu pot fi combătute decât cu ajutorul antibioticelor, părinții trebuie să fie în garda și să aibă întotdeauna probioticele la îndemână. De ce? Printre efectele adverse al consumului de antibiotice la copii se numără și apariția diareei. Bacteriile bune sunt excelente pentru a ține diareea infecțioasă la distanță, dar și pentru o remedia. Înainte de a stabili, însă, doză probioticelor, părinții trebuie să consulte medicul de familie. Acesta le va putea indică exact cantitatea de bacterii bune ce trebuie administrate micuților în fiecare zi.

Citeste si:
Oase nu l-a iertat pe CRBL. Cei doi s-au certat, după 15 ani de...
Oase nu l-a iertat pe CRBL....

Îmbunătățirea stării mentale

Depresia și anxietatea nu apar doar la adulți. Și copiii pot suferi de aceste boli, chiar dacă ele se manifestă ușor diferit față de modul în care acționează la persoanele mature. În acest sens, părinții trebuie să aibă în vedere faptul că probioticele, combinate cu iaurt, au efecte extrem de bune asupra sănătății mentale a celor mici. Treptat, copiii se vor simți mai bine și vor reuși să treacă de norul negru de sentimente care la un moment dat se așezase deasupra lor.

Tratează indigestia și arsurile la stomac

Pe lista beneficiilor administrării probioticelor la copii se numără și faptul că acestea pot ajută la tratarea indigestiei și a arsurilor la stomac. Este cunoscut faptul că cei mici sunt extrem de pofticioși și caută întotdeauna să guste produsele care le atrag atenția. Uneori, din dorința de a le face pe plac, părinții uită că trebuie să învețe cum să-i refuze pe copii, așa că riscul de apariție a indigestiei sporește. Din fericire, probioticele acționează eficient în acest sens. Totuși, adulții nu trebuie să facă o practică recurentă din administrarea acestor bacterii bune pentru rezolvarea unor astfel de situații.

Citeste si:
Cum să ai grijă în mod ideal de digestia pisicii tale ?
Cum să ai grijă în mod ideal...

Probioticele nu sunt recomandate doar pentru cei mici. Și adulții pot conta pe aceste suplimente, întrucât astfel pot scapă de gaze și de starea de balonare, pot elimina aftele și candida și, în același timp, pot scapă de senzația inconfortabilă cauzată de colonul iritabil sau de boală intestinului inflamator.

Recomandat este că părinții discute întotdeauna cu medicii de familie, înainte de a oferi celor mici probiotice, astfel încât să se asigure că știu care este doză potrivită pentru copii, dar și pentru cât timp este bine să le ofere micuților!


Despre autor:


Ultima actualizare: 1 Octombrie 2020 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.