Alexandru Rafila spune că una dintre problemele curente cu care se confruntă sistemul medical este lipsa uniformității testelor Covid-19.

Președintele Societății de Microbiologie spune că lipsa uniformității testelor Covid-19 este o problemă importantă, mai ales că această situație există încă de la începutul pandemiei.

Rafila spune că propunerea de instituire a unui sistem de control extern de calitate și de instruire, care să fie coordonat la nivelul centrelor universitare a fost trimisă către Ministerul Sănătății, dar că nu s-a materializat.

Rafila spune că în mare parte, testele sunt efectuate corespunzător, dar că este mult loc de îmbunătățire a calității testării.

Conform lui Alexandru Rafila, problemele de la testare apar atât de la calitatea testelor, cât și de la pregătirea medicilor care le efectuează: ”Este importantă calitatea testelor, dacă reactivii sunt cei corespunzători și se află în termen de valabilitate, dar mai ales dacă personalul medical care realizează aceste teste are experiență de lucru în diagnosticul molecular.”

Rafila spune că este importantă experiența de lucru, pentru ca un medic să fie capabil să sesiseze diferite erori ce pot apărea. Un training sumar și deprinderea de curând a tehnicii de lucru nu sunt suficiente.

”De aceea, regret că actualul ministru al Sănătății nu a corectat încă eroarea comisă de predecesorul său, de a defavoriza specialitatea de Microbiologie Medicală, care ar putea ajuta la îmbunătățirea calității diagnosticului molecular al bolilor transmisibile”, mai afirmă Alexandru Rafila.


Despre autor:


Ultima actualizare: 28 Iulie 2020 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.