Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat că alegerile locale ar putea avea loc pe data de 27 septembrie doar dacă numărul cazurilor raportate zilnic va scădea în perioada următoare.

Alexandru Rafila a spus că dacă, în septembrie, situația din România va ajunge ca cea actuală din Italia sau Grecia, alegerile vor putea fi organizate fără nicio problemă.

Dacă noi reuşim până în luna septembrie, la jumătatea lunii septembrie, să ţinem lucrurile acestea sub control, să reducem numărul de cazuri, să scădem acea rată a transmisibilității sub 1 ca să existe o scădere sustenabilă, sigur, alegerile pot avea loc fără niciun fel de problemă, cu nişte măsuri de protecţie a celor care sunt în secţiile de vot. Gândiţi-vă că discutăm de peste 200.000 de persoane care sunt în secţiile respective. Înţeleg că sunt peste 18.000 de secţii de vot la nivel național și dacă punem o medie de 10 persoane, cred că duce la undeva spre 200.000. Se pot organiza. Sigur, și accesul alegătorilor poate fi şi el controlat, încât să fie ordonat, să evite aglomeraţia”, a spus reprezentantul României la OMS.

Rafila spune că se vor putea sau nu organiza alegerile pe data de 27 septembrie, în funcție de două scenarii posibile privind evoluția pandemiei de Covid-19:


 • Dacă am 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă de creştere susţinută, cum este cea de acum, răspunsul este nu.

 • Dacă am 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă lungă de scădere, adică să zicem că ajungem la nişte cifre foarte importante şi lucrurile merg rapid în jos datorită responsabilităţii populaţiei şi măsurilor pe care le ia Guvernul, atunci putem să ne punem problema că se organizează. Deci, depinde nu numai de cifra în sine, ci depinde foarte mult trendul în mijlocul căruia ne aflăm”, a declarat Alexandru Rafila.
 • Citeste si:
  Eugen Tomac anunță că Traian Băsescu va candida la Primăria Capitalei
  Eugen Tomac anunță că Traian...
  Citeste si:
  Te inteapa inima? Afla care ar putea fi cauza
  Te inteapa inima? Afla care...

Acesta spune însă că nu se așteaptă la o schimbare semnificativă în perioada imediat următoare.

Mie mi-e foarte greu să cred că dacă nu se întâmplă o schimbare importantă în următoarele săptămâni, două - trei săptămâni maxim, o schimbare importantă în abordare şi comportament, mi-e greu să cred că trendul va putea fi inversat şi că alegerile pot avea loc la data de 27 (septembrie - n.r.). Așteptăm acel punct de inflexiune. Cred că este un moment greu”, a declarat Rafila, potrivit hotnews.ro.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.