Sanatate 6 Iulie 2020 12:24

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie avertizează că numărul cazurilor de coronavirus ar putea crește într-un ritm alarmant, în lipsa respectării regulilor sanitare.

Emilian Popovici, medic, spune că este vorba despre un raport între măsurile de relaxare impuse de autorități și de modul în care populația a înțeles să respecte prevederile acestor măsuri.

”În momentul în care oamenii nu respectă măsurile, nu se poate întâmpla decât un singur lucru, mai ales pe fondul relaxării, anume creșterea numărului de cazuri”, spune dr. Popovici, care atrage atenția că numărul bazal de reproducere a trecut de valoarea 1, de la începutul lunii iunie. Acesta explică faptul că un număr bazal de peste 1 reprezintă o creștere a epidemiei.

”Dacă mergem după scenariul de 1.1, făcut de dl Valentin Pârvu și ne gândim că acest număr bazal se va menține, practic, în jurul datei de 23 august vom avea în jur de 800 de infecții noi pe zi, ceea ce va însemna o corespondență în Terapia Intensivă de peste 500 de cazuri. Aceasta este o situație pe care sistemul ar trebui să o poată gestiona”, explică vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Totuși, acesta atrage atenția că, dacă situația continuă în același ritm, pot apărea alte întrebări, cum ar fi ce se va înâmpla în septembrie: ”Chiar dacă se menține un număr bazal de reproducere, să zicem, relativ stabil, în timp numărul de cazuri în ATI va crește. Lucrurile trebuie reglate după aceste cifre, care nu pot greși semnificativ, pentru că, până acum, proiecțiile au fost corecte”, a declarat medicul pentru Europa FM.

Emilian Popovici mai atrage atenția cu privire la creșterea numărului bazal de referință la 1,2. Acesta afirmă că la câteva săptămâni după această creștere a valorii, România s-ar putea confrunta chiar și cu 2.000 de noi cazuri pe zi, cu un corespondent de 1.400 de paturi ocupate la Terapie Intensivă.


Despre autor:


Ultima actualizare: 6 Iulie 2020 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.