Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că valabilitatea cardurilor de sănătate va fi prelungită cu 7 ani.

CNAS a transmis într-un comunicat de presă că Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care se vor genera și rescrie noi certificate digitale pentru cardurile de sănătate.

Măsura se aplică începând cu iulie 2020 și are în vedere toate cardurile naționale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014. Aceste carduri vor avea o valabilitate extinsă cu 7 ani de la data rescrierii certificatului.

Măsura impusă de guvern apare într-un moment oportun pentru a se face economii la bugetul de stat. Anul acesta, cardurile de sănătate a 4,2 milioane de români ar fi expirat, iar în 2021, alte carduri ar fi ajuns la finalul termenului de valabilitate.

„Soluția de prelungire a certificatelor inscripționate pe cardurile naționale va face economii substanțiale, de peste 30 de milioane de euro, binevenite în perioada dificilă pe care o traversăm, în care există o presiune financiară suplimentară în sistemul de sănătate determinată de pandemie”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Citeste si:
Tătaru are încredere în cetățeni că vor vota pentru schimbare
Tătaru: „Am încredere că...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

Această variantă de lucru presupune costuri mult mai reduse. Conform Ministerului Sănătății, ”costurile acestei soluții sunt în valoare de aproximativ 550 mii lei, față de 165,4 milioane lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate.”

De asemenea, important este și că posesorul cardului nu trebuie să facă nimic special pentru a beneficia de prelungirea valabilității acestuia.

”Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat. La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului”; arată CNAS.

Orban: cardul de sănătate este aproape în colaps

Acum o lună de zile, premierul Ludovic Orban se arăta nemulțumit de nivelul digitalizării din sistemul de sănătate, arătând cu degetul mai ales către cardul de sănătate, un sistem care încă de la început a avut probleme.

Citeste si:
Cine sunt cei 10 milioane de români care NU plătesc asigurări de...
Cine sunt cei 10 milioane de...

”Aplicaţiile - şi alea care au fost puse în funcţiune nu merg, cardul de sănătate, se ştie foarte clar este aproape în colaps, sistemul digital pentru cardul de sănătate, nivelul de digitalizare în sănătate este unul extrem de înapoiat”, a afirmat Ludovic Orban, făcând o trimitere și către sistemul cardului de sănătate.

Cardul de sănătate, implementat acum ani buni în România, este un sistem care a dat greș de multe ori, chiar la nivel național, iar problemele cu acesta nu au fost niciodată rezolvate pe deplin.

Citeste si:
Centru modular IC Fundeni urmează să primească autorizația pentru...
Tătaru, despre centrul...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.